Een meer inclusieve Eurekaweek staat hoog op de agenda bij het huidige bestuur, al zijn er al jaren alternatieve avondprogramma’s. “Diversiteit en inclusie is een prominent thema binnen de universiteit, maar ook iets dat wij als bestuur heel belangrijk vinden”, vertelt De Fluiter Balledux. “Je zet het alternatieve programma in op avonden waar je bij denkt: dit is misschien net iets te veel gericht op één doelgroep. Het is voor mensen die ’s avonds wel iets van de stad willen meekrijgen, maar die zo’n drukke uitgaanssfeer niet helemaal top vinden.”

De Eurekaweek werkt dit jaar samen met Pathé. Als alternatief voor openingsfeest in de Maassilo of de cantus op dinsdag kunnen studenten een film gaan kijken in de bioscoop op het Schouwburgplein. De deelnemers hoeven zich niet van tevoren op te geven voor het alternatieve avondprogramma: ze mogen in de week zelf kijken waar ze zin in hebben. “Het programma is voor iedereen, 18 plus of 18 min, ook dat maakt niet uit.”

Gidsen

Om de ongeveer driehonderd groepen eerstejaars goed te begeleiden, is de training van die gidsen aangepast. “Voorheen was het een college van tweeëneenhalf uur, dat hebben we verkort tot een uur. We behandelen nu de belangrijke informatie over het programma, hoe het werkt met de bandjes, waar je terecht kan met vragen tijdens de week. Dat soort informatie. Daarna zijn er workshops met praktijksituaties.”

Eurekaweek-2017-Night-of-the-Songs-foto-Jack-Parker-1

Onderdeel van de Special

Eurekaweek 2018

De Eurekaweek 2018 vindt plaats van 20 tot en met 23 augustus. Erasmus Magazine verzorgt…

De gidsen zijn de directe begeleiders van de groepjes, en dus het eerste aanspreekpunt van de eerstejaars. De vernieuwde trainingen moeten de gidsen bewuster maken dat die vijftien eerstejaars die ze begeleiden behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. “In de werkgroepen spreken bestuursleden en gidsen onderlinge verwachtingen uit, maar we behandelen ook casussen. In één daarvan wilde een deel van de studenten iets anders doen dan de rest, en daardoor wringt het in de groep. Wat doe je dan? Zo wilden we de gidsen vast aan het denken laten zetten.”

Gidsen zijn heel belangrijk, benadrukt De Fluiter Balledux nogmaals. De Eurekaweek probeert de groepjes ook zo in te delen dat ze matchen met hun gids. “We spreken met de gidsen en vragen de eerstejaars kort naar hun verwachtingen, van de Eurekaweek en de studententijd. Als er bij zijn die aangeven heel veel te willen gaan feesten, dan probeer je een gids te vinden die daarmee matcht. Anderzijds, als mensen meer voor het culturele gaan en de stad willen leren kennen, dan zoek je daar een passende gids bij.” Hier is de Eurekaweek een jaar geleden mee begonnen. Een toenmalig bestuurslid heeft hiervoor een softwareprogramma gemaakt. Tot die tijd gebeurde het indelen van de groepjes nog handmatig.

Rotterdam (By Night)

Vorig jaar was de Eurekaweek twee keer op Zuid te vinden, met de opening in Ahoy en het openingsfeest op de maandagavond in de Maassilo. In 2019 komt daar de dinsdagavond nog bij: de cantus wordt dit jaar niet meer gehouden in de tentamenzaal in het Van der Groot-gebouw, maar ook in Ahoy. Een andere nieuwe plek is het Lloyd Multiplein in Rotterdam-West. “Daar is donderdag het festival, nog een locatie aan het water – dus best cool. Je moet er kunnen dansen en ontspannen.” De lunch is maandag niet bij het Schouwburgplein in het centrum, maar voor de Markthal. “Het is het eerste evenement na de openingsceremonie. De nieuwe studenten kunnen hier ontspannen en elkaar leren kennen. De Markthal is een landmark geworden in de stad, dus ik ben blij dat we daar terecht kunnen.”

Rotterdam onbewolkt Peter Elenbaas 8
De Oude Haven met de kubuswoningen van Piet Blom. Helemaal links aan de Geldersekade staat het Witte Huis uit 1898. Met zijn hoogte van 43 meter was het toen de eerste wolkenkrabber van de stad en lang het hoogste kantoorgebouw van Europa. In het midden de Blaak en rechts de Markthal. Beeld door: Peter Elenbaas

Woensdagavond zouden Rotterdammers in het centrum nog het meest kunnen meekrijgen van de Eurekaweek, denkt de voorzitter. Dan is het Rotterdam By Night, en dit jaar is er geen alternatief programma voor bedacht. “Naar ons idee is de aard van Rotterdam by Night al voor iedereen toegankelijk. We hebben zelf heel erg het culturele gepusht. We denken dat als mensen een drankje willen doen, dat ze dat uiteindelijk toch wel doen. We wilden laten zien wat je daaromheen nog meer kunt doen, zo komt er ergens bijvoorbeeld een stand-up comedian en karaoke is dan een classic.”

4250 eerstejaars plus gidsen die van de ene plek naar de andere lopen, dat wordt moeilijk te missen. Om het voor iedereen overzichtelijk te houden zijn er die avond drie clusters gemaakt: Stadhuisplein, Oude Haven en het Schieblok.

Eindtijd van het feestje

De Eurekaweek wil laten zien dat er voor iedere student wel ‘iets’ is op de universiteit, benadrukt De Fluiter Balledux. “Je hebt natuurlijk vet veel studentenorganisaties hier. Ze vertegenwoordigen allemaal een interesse van studenten. Elk soort studentenorganisatie, dus sport, cultureel, multicultureel, studie of gezelligheid, mag wat ons betreft elke dag aanwezig zijn.” Dat is nieuw, want bij de Sportdag waren toch vaak vooral sportverenigingen aanwezig. Dit jaar mag iedere vereniging daar zijn, maar ze moeten wel met een sportactiviteit komen.

Het meest opvallende dit jaar is misschien wel het thema ‘studentenwelzijn’. “‘Het is best een intensieve week, dus let goed op jezelf’ is een boodschap die we heel erg laten terugkomen. We sturen informatie op naar toekomstige EUR-studenten, daarin wordt het genoemd, ik ga het benoemen bij mijn praatje bij de opening, en we hebben afspraken gemaakt met mensen die na ons een evenement organiseren, zoals de gezelligheidsverenigingen en studieverenigingen. Daar gaat om een 4 uur ’s ochtends de muziek even uit. Om 5 uur moet het dan echt klaar zijn. Vanuit onze app sturen dan we een notificatie met de boodschap: pak je rust, morgen weer een dag.”

De boodschap die de voorzitter de nieuwe studenten wil meegeven is dan ook een dubbele: “Geniet er heel erg van, maar let ook op jezelf.”

Lees één reactie