Goedbetaalde stage bij KLM

intern_nhu_04
Nhu Anh Nguyen Beeld door: Aysha Gasanova

De Koning ontmoeten en ook nog eens een gloednieuw vliegtuig van binnen bekijken. De stage van Nhu Anh Nguyen (19, student Communicatiewetenschappen) bij de communicatie-afdeling van luchtvaartmaatschappij KLM komt met privileges. Voor Nhu Anh is de stage verplicht, en daar is ze best blij mee. “Ik denk dat het belangrijk is om ervaring op te doen voordat je aan je eerste échte baan begint, om op die manier je krachten en zwaktes op de werkvloer onder ogen te komen.”

Volgens Nhu Anh is KLM één van de beste bedrijven om stage te lopen: “Naast een ruime stagevergoeding van 500 euro per maand krijg ik veel verantwoordelijkheid. Zo werk ik dagelijks aan een project om de interne communicatie binnen KLM te verbeteren en schrijf ik artikelen en nieuwsbrieven. Ook heb ik Koning Willem-Alexander ontmoet en mochten de stagiairs van alle afdelingen een kijkje nemen in een gloednieuwe Boeing 787 Dreamliner.”

Het vinden van een geschikt stagebedrijf kan nogal een uitdaging zijn, vooral als je nog nooit gesolliciteerd hebt – op dat vakkenvullerbaantje bij de Appie na. Nhu Anh: “Achteraf ben ik blij dat ik een goed aantal weken van tevoren ben gaan solliciteren; beter te vroeg dan te laat. KLM is een groot bedrijf met een sterke bedrijfscultuur. De meeste mensen werken er al vele jaren waardoor de band tussen collega’s sterk is. Toch voelde ik me meteen welkom en heb ik ook niet het gevoel dat ik word benadeeld omdat ik geen volledig werknemer ben, mijn collega’s zijn erg aardig en ook geïnteresseerd in mij als persoon. Ik vind mijn stage erg leuk, maar ik zie wel in dat het ook anders had kunnen zijn. Daarom denk ik dat het goed is om ook leuke dingen in te plannen naast je stage, om zo door lange dagen heen te komen.”

Overwerken tot half elf

intern_munther_03
Munther Al Ahmad Beeld door: Aysha Gasanova

Munther Al Ahmad (21, International Business Administration) heeft ook niet te klagen over de stagevoorwaarden, al moet hij er hard voor werken. Hij koos na het behalen van zijn bachelor voor een tussenjaar om als stagiair ervaring op te doen. Inmiddels is hij bezig aan zijn derde stage, als product manager bij HelloPrint.

“Ik werk fulltime, en soms zelfs meer dan dat. Hier krijg ik 450 euro per maand voor betaald, maar HelloPrint betaalt ook mijn ontbijt, lunch en avondeten als dat nodig is. Ook heb ik gratis toegang tot een sportschool en mag ik mee met bedrijfsuitjes. Het kantoor in Rotterdam bestaat uit 120 werknemers uit 23 verschillende landen. Het internationale aspect trok mij het meest aan in dit bedrijf, omdat ik zelf niet Nederlands ben. Van horen zeggen wist ik dat HelloPrint strenge toelatingseisen heeft wat betreft de persoonlijkheid van de sollicitant; er zijn dan ook veel afwijzingen. Bij het bedrijf zijn ze echt op zoek naar de juiste combinatie van persoonlijkheid en vaardigheden. Wat ik mee zou willen geven aan mijn jongere ik is dat je een stage moet zoeken in een vakgebied wat je écht leuk vindt. Alleen dan zul je je ook gewaardeerd voelen en met plezier naar je werk gaan. Ook is het belangrijk om echt deel te nemen, initiatief te nemen en je stem te laten horen, juist daar leer je van. Tijdens mijn stage bij HelloPrint heb ik geen enkele keer boodschappen hoeven halen of koffie hoeven zetten en iedereen ruimde gewoon zijn of haar eigen troep op. Daarnaast heb ik ook een keer overgewerkt tot 22.30 uur, terwijl ik ook naar huis mocht. De werkdruk lag die avond voor het hele team erg hoog, maar uiteindelijk behaal je een bepaald resultaat en dat voelt geweldig.”

Gevoelige gesprekken

Monique Olde Engberink (23, Zorgmanagement) heeft al 544 uur achter de rug als stagiaire bij het Sint Antonius Ziekenhuis op de afdeling geboortezorg, waarvoor zij ongeveer 350 euro per maand krijgt. “Ik vond deze stage samen met mijn stagecoördinator. Een stage was niet verplicht, maar ik wilde erg graag meer inzicht krijgen in het vak. Tijdens mijn eerste weken kreeg ik meer administratieve taken zoals het versturen van uitnodigingen en liep ik mee met andere medewerkers. Naarmate ik beter ingewerkt was kreeg ik ook meer verantwoordelijkheid en voelde ik me meer gewaardeerd als medewerker. Soms was het wel lastig, omdat er tijdens overleggen wel eens discussies konden ontstaan. Hier kon ik dan niet echt aan bijdragen als stagiaire. Ook was ik een aantal keer aanwezig bij meer gevoelige en persoonlijke gesprekken en twijfelde ik op deze momenten of ik even weg moest lopen.

“Ik denk dat het belangrijk is om goed na te denken over je verwachtingen en deze ook te bespreken met je stagebegeleider binnen het bedrijf. Als laatste is het goed om aan te geven wat je zelf graag zou willen doen: meelopen en ondersteunen, of verantwoording hebben voor je eigen project? Dit kun je ook tijdens een sollicitatiegesprek al bespreken, zo weet je gelijk wat voor taken je kunt verwachten. Communicatie is de sleutel, zo voorkom je nare momenten of teleurstellingen.”

'Af en toe koffie halen is normaal'

Annette van Ham is stagecoördinator op de ESHCC, waar zij samen met studenten op zoek gaat naar de juiste werkplek en hulp biedt aan stagiairs. “Van tevoren check ik altijd de website van het bedrijf om te kijken of het geschikt is. Als dit zo is bespreek ik met de student wat zijn of haar verwachtingen zijn. Helaas is er in de wet niets vastgesteld over stages, dus de taken van een student binnen een bedrijf blijven altijd een grijs gebied. Mochten er dingen voorvallen die niet door de beugel kunnen, dan gaan wij in gesprek met beide partijen en halen wij in het ergste geval de student weg bij de stageplek. Het komt regelmatig voor dat een student het niet naar zijn of haar zin heeft, dit is niet gek. Het is dan wel belangrijk dat er gesproken wordt of de situatie kan verbeteren of dat het beter is om te stoppen met de stage.

“Er zijn natuurlijk grenzen wat taken betreft – af en toe koffie halen is normaal maar het moet niet je voornaamste taak zijn – je bent daar wel als universitaire student. Het grootste probleem dat ik tegenkom is dat studenten simpelweg niet weten wat ze willen, en dat geeft spanning. Daarom raad ik aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met solliciteren, en eventueel op gesprek te gaan bij bedrijven in verschillende branches om een goed overzicht te krijgen. Schroom daarnaast niet met het stellen van eigen eisen, als je iets erg leuk vindt om te doen kun je daar prima naar vragen tijdens een sollicitatiegesprek: uiteindelijk is het belangrijk dat je stage leerzaam is, maar een leuke tijd hebben telt ook mee.”

Analyse scriptiehulp

Lees meer

Hier een paar weken, daar een half jaar ploeteren op je scriptie

De scriptie is het sluitstuk van je masteropleiding, waarmee je bewijst dat je het niveau…