Prof. dr. H.J. (Johan) Witteveen begon in 1939 aan zijn studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Op 23 januari 1947 promoveerde hij, met lof, bij de latere Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen op Loonshoogte en werkgelegenheid. Poging tot een synthese tusschen theorie en empirisch onderzoek. Een kleine twee jaar later werd hij, op 27-jarige leeftijd, hoogleraar Staathuishoudkunde. In 1951 en 1952 was Witteveen rector magnificus van de Erasmus Universiteit.

Minister van Financiën

Presentatie-boek-Witteveen-september-2012-Levien-Willemse
Johan Witteveen bij de presentatie van zijn autobiografie in de Senaatszaal op campus Woudestein, in september 2012. Met oud-premier Ruud Lubbers, die bij Witteveen studeerde, en Coen Teulings, toenmalig voorzitter van het Centraal Planbureau. Beeld door: Levien Willemse

Eind jaren vijftig werd Witteveen Eerste Kamerlid voor de VVD. In 1963 werd hij, na een maand Tweede Kamerlid te zijn geweest, minister van Financiën in het kabinet-Marijnen. Toen dat kabinet in 1965 viel, keerde hij terug in de Tweede Kamer. In het kabinet-De Jong (1967-1971) was Witteveen opnieuw minister van Financiën (en vice-premier). In 1969 voerde hij de btw in. Tussen 1973 en 1978 was hij voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds.

Na een halve eeuw afscheid

Ruim een halve eeuw na zijn vertrek bij de EUR hield Witteveen in mei 2014 zijn afscheidsrede, bij het honderdjarig bestaan van de Erasmus School of Economics. Twee maanden eerder ontving de universiteit een bronzen beeld van de voormalig rector, een geschenk van zoon Raoul. Het beeld werd gemaakt door de destijds 93-jarige beeldhouwer en mode-illustrator Constance Wibaut en staat naast de wand met hoogleraarportretten bij de Senaatszaal in het Erasmusgebouw.

De afscheidsrede van Johan Witteveen op 15 mei 2014 Bron: www.youtube.com
Presentatie-boek-Witteveen-september-2012-Levien-Willemse1
Johan Witteveen bij de presentatie van zijn autobiografie in september 2012. Beeld door: Levien Willemse