In dezelfde tuin wordt ook een bijenstal gebouwd. Aan het eind van deze week is het bouwwerk van drie bij vier meter als het goed is klaar voor bewoning door de bijen. “We gaan hier een biodynamische imkerij opzetten”, vertelt Ter Haar. “Dat betekent dat we niet voor de honing imkeren, maar puur voor het voortbestaan van de bijen.”

Biodiversiteit

nieuwe-campustuin-2
v.l.n.r. Rinske Kreukniet, Esmee Tanis en Bob ter Haar

‘Bijen horen echt erbij’ is het motto van Rinske Kreukniet, een Rotterdamse imker met wie de universiteit en Edible EUR samenwerken. In dit project adviseert Kreukniet vrijwel over alles, van het ontwerp tot de ligging van de bijenstal. “Verder zijn wij ook  richtlijnen op aan het stellen hoe je de bijen moet houden.”

Naast de bijenstal komen er ook bijenhotels in de tuin. Deze plekken zijn bedoeld voor ‘bezoekende’ wilde bijen of insecten. “Alle gevleugelde insecten, zoals vlinders en vliegen, maken ook een belangrijk deel uit van de gezondheid van de ecologie”, licht Ter Haar toe.

Wachten op de bijen

nieuwe-campustuin-3
De bijenstal in aanbouw

De bijenstal is deze week klaar voor gebruik, maar de komst van de bijen hangt van het seizoen af. “We hebben een heel koude periode achter de rug, dus ik verwacht dat de eerste zwermen pas in een week of vier zullen komen”, vertelt Kreukniet. “Een bestaande bijenkast kun je niet zomaar verhuizen naar een andere plaats, dus we moeten wachten totdat een nieuwe koningin wordt geboren.” Wanneer de nieuwe koningin is geboren, vertrekt de oude koningin en neemt zij zo’n dertigduizend bijen met zich mee. “Wanneer ze op zoek gaan naar een nieuw plekje en bijvoorbeeld op een tak hangen, dan kan ik met een bijenkorf de bijen ‘scheppen’ en in de nieuwe stal huisvesten.”