EenVandaag verbouwt de zaal om tot een televisiestudio, waarvandaan het debat ook live wordt uitgezonden op NPO1. De deelnemers zijn de fractievoorzitters van de huidige coalitiepartijen Klaas Dijkhoff (VVD), Rob Jetten (D66), Sybrand Buma (CDA) en Gert Jan Segers (ChristenUnie), en oppositieleiders Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA). In tegenstelling tot het RTL-debat op 7 maart, dat zich op peilingen baseert, zijn bij het EFR-debat de vier grootste oppositiepartijen in de Tweede Kamer uitgenodigd, Daardoor doet bijvoorbeeld Forum voor Democratie niet mee.

Duurzaamheid

Presentatrice Suzanne Bosman van EenVandaag leidt het debat. Verscheidene actuele thema’s zullen aanbod komen, waaronder duurzaamheid, pensioenen en samenleving. Na afloop van het debat krijgen de aanwezige studenten de gelegenheid om vragen aan de politici te stellen. Daarna is er ook een borrel. “De borrel zal vooral voor de gezelligheid zijn, maar de fractievoorzitters zijn er wel voor uitgenodigd”, zegt Daphne Lodder van EFR. “Dus misschien krijg je daar ook nog de kans om hen te spreken. De enige die met zekerheid niet aanwezig zal zijn bij de borrel is Wilders, dit vanwege veiligheidsmaatregelen.”

EFR, de studievereniging van de Erasmus School of Economics organiseert al jaren samen met de Erasmus Universiteit en EenVandaag politieke debatten. EFR heeft hierbij vooral een gastheerfunctie, waaronder het regelen van de draaiboeken, de borrel en bijvoorbeeld de beveiliging voor Wilders. De meest roemruchte was die met Pim Fortuyn in 2002, waarbij GroenLinks-leider Paul Rosenmöller (verbaal) hard naar hem uithaalde. Lodder verwacht ook veel van dit debat. “De grote vraag die bij deze verkiezingen hoort, is of de coalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer behoudt. Er hangt dus veel af van deze verkiezingen, en ik denk dat veel mensen hier geïnteresseerd in zullen zijn.”

Informatie
Locatie: Aula, Erasmusgebouw
Datum: 18 maart
Tijd: 17.00 tot 20.00 uur
Start kaartverkoop: maandag 4 maart om 11.00 uur
Entreeprijs: €12,50
Voor meer informatie zie: https://www.efr.nl/events/overview/product/267/313