Het was niet moeilijk om Jonas Vos te herkennen toen hij de trap van het Erasmus Paviljoen afkwam. In zijn felgele veiligheidshesje met daaronder een badjas met stippen sprong de filosofiestudent erg in het oog tussen de rest van de casual geklede studenten. En dat was precies zijn bedoeling.

“Het gaat om zichtbaarheid en bewustwording”, zegt Vos, een Nederlander die in Frankrijk is opgegroeid. “Er gebeuren een hoop onduidelijke dingen in Frankrijk waarvan mensen op de hoogte moeten zijn. Deze beweging gaat bijvoorbeeld helemaal niet over protesteren. Het gaat erom dat mensen het zat zijn de hele dag te moeten werken om te overleven. Ze willen koopkracht en ze willen vrije tijd.”

De afgelopen tien weekenden zijn in Frankrijk honderdduizenden mensen in gele veiligheidshesjes de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van Emmanuel Macron. De beweging begon als reactie op de verhoging van de brandstofaccijns, maar is nu uitgegroeid tot een vloedgolf aan ontevreden burgers die ook is overgeslagen naar Duitsland, Nederland en daarbuiten.

Kennisbrug naar Nederland

“Ik zie mezelf als een soort kennisbrug tussen Frankrijk en Nederland”, zegt Vos, die momenteel bezig is op de campus een symposium over de gele hesjes te organiseren. “Ik houd contact met mensen die actief zijn op social media voor de gele hesjes in Frankrijk en ik deel die informatie met de mensen hier. De gele hesjes hebben in Frankrijk enorm veel invloed, maar hier nog niet. Dat komt omdat dit land geen protestcultuur heeft. Dat blijkt wel uit de geschiedenis. Maar ik probeer de beweging hier te laten groeien. Toen de beweging nog maar net was begonnen, ben ik naar een lezing in een kroeg gegaan met een tas vol gele hesjes en heb ik uitgelegd hoe de beweging in elkaar zit. Aan het einde van de avond droeg iedereen een geel hesje.”

In en rondom Nederland wordt de groep gele hesjes steeds groter. Er vinden elke zaterdagochtend vanaf 11:30 bijvoorbeeld protestmarsen plaats op de Erasmusbrug. De protesten in Rotterdam zijn zonder grote incidenten verlopen, maar tijdens een protest in Den Haag vlak voor Oud en Nieuw kwamen de gele hesjes in aanraking met de politie.

“Net als in Frankrijk zijn de mensen het neoliberalisme hier zat. Dingen die ooit openbaar waren, worden nu geprivatiseerd. Ziekenhuizen, verzekeringen en onderwijs worden geprivatiseerd en daardoor wordt het leven steeds duurder.”

Links of rechts?

Tijdens mijn gesprek met Vos valt de eerste echte sneeuw van het jaar op de campus. Niet dat hij het doorheeft. Hij gaat volledig op in het ophelderen van de verwarring over de gele hesjes.

“Een van de redenen waarom mensen het zo moeilijk vinden te begrijpen waar deze beweging over gaat, is dat de media niet goed weet aan welke kant van het politieke spectrum de gele hesjes zich bevinden. Je hebt namelijk zowel linkse als rechtse mensen en dat is waarom de beweging zo sterk is. Mensen beginnen in te zien dat iedereen, links en rechts, met dezelfde economische problemen te maken heeft.”

Vos ziet er met de sneeuw op de achtergrond en in zijn warme badjas totaal niet uit als de gewelddadige betogers die in de media worden afgebeeld.

gele-hesjes-yellow-vests-gilets-jaunes-2
Beeld door: Ivar Laanen

“Het is een heel klein gedeelte van de betogers dat geweld gebruikt en de politie is vaak verantwoordelijk voor het aanwakkeren van dat geweld. Toen ik in Parijs was, gooide de politie overal met traangas. Ik kon nergens heen. Maar het is ook niet de schuld van de politie. Die doen gewoon hun werk. Ze staan voor hetzelfde probleem als de gele hesjes: ze worden gedwongen iets te doen wat ze helemaal niet willen doen, maar ze kunnen niet anders, want ook zij hebben brood op de plank nodig. Je ziet aan ze dat ze het niet willen doen.”

“Dat is precies het probleem. Mensen willen genoeg geld verdienen en het neoliberalisme wil dat we ons geld uitgeven. Als dat is wat het systeem wil, dan moet de overheid mensen geld geven, zodat ze het kunnen uitgeven en het systeem draaiende kan worden gehouden. Mijn activisme gaat niet over overhaaste beslissingen nemen en handelen uit emotie zodat we zo snel mogelijk iets bereiken. Ik probeer mensen aan het denken te zetten en gesprekken te voeren over wat er mis is in de maatschappij. Daarom draag ik dit hesje.”

Hoe zit het met de badjas?

“De badjas is gewoon sexy. Ik draag hem binnen en buiten. Fuck de regels. Regels zijn voor sukkels”, lacht Vos. “Kom, we gaan een sneeuwpop maken.”

Ik haal mijn schouders op, doe mijn jas aan en ga samen met hem naar buiten om een wandeling te maken door de motsneeuw. Vos is waarschijnlijk niet een typisch geel hesje, maar dat maakt deze nieuwe beweging juist een beetje duidelijker: de gele hesjes zijn zeer verschillende mensen die verschillende stromingen van het politieke spectrum aanhangen. Vos lijkt misschien een beetje een rare snuiter, maar hij maakt zich oprecht zorgen over hoe het systeem dicteert hoe wij onze levens leiden.

“Het is de eerste keer dat het dit jaar echt sneeuwt! Iedereen is gehaast en somber terwijl we hier juist van moeten genieten”, zegt Vos, voordat hij een paar passerende studenten toeschreeuwt. “Hé, doen jullie mee? We maken een sneeuwpop!”

Lees één reactie