Mapathon is de Nederlandse benaming voor Missing Maps, een project om het hulpverleners zo makkelijk mogelijk te maken wanneer zij in rampgebieden terecht komen. Op dinsdag 22 januari wil het Rode Kruis samen met Rotterdamse studenten een gedetailleerde kaart maken van een gebied langs de Zambezi rivier in Zambia, waar een hoog risico op overstromingen is.

Geen voorkennis

Het klinkt ingewikkeld, aan de hand van satellietbeelden een gebied in kaart brengen. De 21-jarige geschiedenisstudent Julia Teeuwen, die de marketing doet voor de Studentendesk Rotterdam, bevestigt dat. “Het lijkt mij zelf moeilijk om een gebied in kaart te brengen, maar het mooie aan dit project is dat je helemaal geen voorkennis hoeft te hebben. Medewerkers van het Rode Kruis zullen stap voor stap uitleggen hoe ‘mappen’ werkt en zullen de hele avond aanwezig zijn om de deelnemers te helpen.”

Op de planning staat om de ‘Barotse floodplain’ in kaart te brengen. Dit is een gebied langs de Zambezi in Zambia met een hoog risico op overstromingen. Aangezien de rivier 2574 kilometer lang is, is het aanleggen van dijken geen mogelijkheid. Daarom heeft het Zambiaanse Rode Kruis verzocht om dit gebied in kaart te brengen om te zorgen dat overstromingen geen rampzalige gevolgen hebben. Mocht er volgende week een noodoproep zijn wegens een ramp ergens ter wereld, dan gaat dat gebied natuurlijk voor.

mapaton_aysha
Julia Teeuwen en Bethel Habtemicael leggen uit hoe ‘mappen’ werkt Beeld door: Aysha Gasanova

Orkaan Irma

Teeuwen vertelt wat de studenten precies moeten doen: “Je gaat inzoomen op satellietbeelden van het gebied, waar je dan opzoek gaat naar grote wegen, knooppunten en belangrijke gebouwen zoals ziekenhuizen. Deze punten ga je dan met elkaar in verband brengen door naar wegen te zoeken.” Vervolgens wordt alles in OpenStreetMap ingevoerd.

De 22-jarige student Geneeskunde en Filosofie Bethel Habtemicael, secretaris van de Studentendesk Rotterdam, geeft een voorbeeld van wat Missing Maps al heeft bereikt. “Nadat Sint-Maarten op 6 september 2017 door de orkaan Irma was geraakt, lag het hele eiland in puin en leek niet meer op de oude satellietbeelden. Door de kaarten die Missing Maps had gemaakt, konden de hulpverleners traceren waar voor de ramp gebouwen stonden om daar naar vermiste personen te zoeken.”

Habtemicael hoopt op een flinke opkomst: “Er is plek voor 150 studenten, en hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter het gebied is dat in kaart gebracht kan worden.” De mapathon vindt plaats in computerlokalen, dus deelnemers hoeven geen eigen laptop mee te nemen. Er wordt zelfs voor friet gezorgd, belooft Habtemicael.

Alle details op een rijtje

Datum: dinsdag 22 januari
Tijd: 18:00 tot 20:30
Locatie: Erasmus Universiteit Rotterdam, de precieze locatie volgt wanneer je je hebt aangemeld
Deelname: gratis
Aanmelden via deze link.