Psychologiestudent Sara Parnell en IBCoM-student Anaëlle Perrin van het Erasmus Food Lab begonnen de petitie om koffieaanbieders te laten zien dat er genoeg vraag is naar plantaardige opties. Sara: “Als je door de stad loopt zie je dat bijna overal wel alternatieven voor melk worden verkocht. Op de campus ben je al snel aangewezen op een koffie van de Starbucks voor 4 euro, omdat machines en kantines alleen koemelk verkopen.”

Inclusief

Volgens Sara en Anaelle hebben studenten verschillende redenen om geen koemelk meer te drinken. Het produceren van zuivel is bijvoorbeeld erg belastend voor het milieu. “Maar wat veel mensen ook vergeten is dat door alleen melk aan te bieden, een grote groep mensen wordt uitgesloten”, zegt Sara. “Lactose-intolerantie komt veel voor, zeker bij bijvoorbeeld mensen uit Oost-Azië. Als inclusieve universiteit is het dus belangrijk om in elk geval genoeg keus aan te bieden, welke reden studenten ook hebben.”

Een rondje over de campus laat zien dat sommige bedrijven al melkalternatieven aanbieden. Het Erasmus Paviljoen, Starbucks en New Fork verkopen bijvoorbeeld soja-, haver-, of amandelmelk, soms tegen een kleine meerprijs.

Petitie heeft effect bij de Spar

Campussupermarkt Spar heeft na het zien van de petitie ook besloten cappuccino’s en latte’s met sojamelk te verkopen in de welbekende machines. Filiaalmanager Joren Sikkema: “De petitie ging rond in onze whatsappgroep, en we hebben besloten er meteen werk van te maken. Onze machines vullen we met verse melk, dus we hebben één daarvan nu gereserveerd voor soja. De sojamelk is al binnen, we zijn alleen nog aan het onderhandelen over de prijs met de leverancier.”

Lees 4 reacties