Van alle ‘internationale studenten’ die afstudeerden in studiejaar 2006/’07, woonden er vijf jaar later nog altijd 2.500 in Nederland. Dat aantal stijgt naar zo’n 3.500 van de lichting 2012/’13.

In absolute aantallen blijven er dus meer ‘internationale talenten’ in Nederland, concludeert Nuffic opgetogen. Maar dat is niet het hele verhaal. De blijvers vormen een steeds kleiner deel van alle internationale afgestudeerden.

Schatkist

Dat heet met een moeilijk woord de stayrate: het percentage internationale afgestudeerden dat na vijf jaar nog in Nederland woont. Deze stayrate is in zes jaar tijd gedaald van 29 procent (lichting 2006) naar 22 procent (lichting 2012).

Volgens het onderzoek is de stayrate van buitenlandse studenten aan de EUR 26,2 procent, oftewel 4.335 afgestudeerden. Deze internationals studeerden af in studiejaar 2006/’07 tot en met studiejaar 2012/’13.

Een op de vijf internationale afgestudeerden kiest voorgoed voor Nederland, blijkt uit eerder onderzoek. Deze hoogopgeleiden betalen naar verhouding veel belasting en dat levert de schatkist jaarlijks 1,64 miljard euro op.

stayrate-nuffic
Bron: Nuffic (2018), Stayrate van internationale afgestudeerden in Nederland.

Met name technici blijven na hun studie vaak in Nederland: 41 procent van de academici en 26 procent van de hbo’ers onder hen. De internationale studenten van de TU Eindhoven springen in het oog: meer dan de helft voelt zich hier thuis.

Ook afgestudeerden in onderwijs, gezondheidszorg en natuur vinden hier vaak een baan, want in die vakgebieden zijn er tekorten. Ook veel afgestudeerden van kunstacademies vervolgen hier hun carrière.

Nuffic vermoedt dat de stayrate weer zal stijgen nu de economie aantrekt. Vijf jaar geleden kampte Nederland nog met de naweeën van de economische crisis die in 2008 wereldwijd uitbrak, waardoor het voor de internationale afgestudeerden minder makkelijk was om een baan te vinden. Dat is nu anders.

Engelstalig

Nuffic kijkt overigens niet naar buitenlandse studenten, maar naar internationale studenten. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook Nederlanders die in het buitenland zijn opgegroeid.

De komst van buitenlandse studenten ligt gevoelig. Critici menen dat universiteiten en hogescholen de kwaliteit van het onderwijs ondergraven door steeds meer Engelstalig onderwijs te bieden. De onderwijsinstellingen stellen dat het onderwijs juist beter wordt van een international classroom.