Het gebouw aan de Spuistraat is van binnenuit gebarricadeerd en er hangt een spandoek met het opschrift ‘autonome universiteit’. De bezetters willen blijven ‘zolang het nodig is’, meldt het onafhankelijke universiteitsmedium Folia. Het is niet bekend hoeveel actievoerders in het gebouw zijn.

Democratie

De studenten eisen meer diversiteit, meer democratie en minder werkdruk voor docenten. Bezuinigingen bij geesteswetenschappen moeten worden teruggedraaid en het kabinet moet de basisbeurs invoeren en de renteverhoging op studieschulden ongedaan maken. Dat kan worden betaald als het afschaffen van de dividendbelasting wordt teruggedraaid.

De UvA is met de bezetters in gesprek en heeft hun gevraagd vrijwillig te vertrekken. “We hebben aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er in UvA-panden wordt overnacht”, staat in een verklaring.

De Amsterdamse Studentenvakbond Asva en de Landelijke Studentenvakbond LSVb steunen de bezetting. “Studenten pikken het niet langer! Wij steunen deze studenten die zich inzetten voor het Hoger Onderwijs! #WOinActie”, laat de LSVb op Twitter weten.

Protestmars

De bezetters hebben hun eisen en een manifest bekendgemaakt op de website van Humanities Rally. Deze actiegroep was één van de drijvende krachten achter de Maagdenhuisbezetting van 2015, maar eist de bezetting dit keer niet op. “Het is niet in onze naam, wel in onze geest”, laat Humanities Rally weten.

De actiegroep organiseert vanmiddag in Amsterdam een protestmars tegen de ‘afbraak van het onderwijs’.

Volg de ontwikkelingen rond de bezettingen via het liveblog van onze collega’s van Folia