Uit deze rondvraag onder studenten blijkt al dat drugsgebruik onder studenten vrij normaal is. EM wil graag preciezer weten welke middelen studenten gebruiken en hoe vaak. Ben jij daar ook benieuwd naar? Je kunt ons helpen door de grote EM drugsenquête in te vullen.

Joris, 20 jaar

“Ik gebruik met vrij grote regelmaat drugs. Het gaat gemiddeld wel richting de drie keer per week. De drugs die ik gebruik zijn xtc, MDMA, cocaïne, speed en ketamine. Snuiven en pillen slikken doe ik als ik uitga, maar soms ook thuis met vrienden. Ketamine gebruik ik vaak in mijn eentje, omdat je daar lekker van gaat dromen. Ik weet niet of ik verslaafd ben. Ik heb wel vaak drugs in huis en ik verkoop ze ook soms aan vrienden. Ik heb contact met een aantal dealers die het spul voor me regelen. Betalen doe ik van mijn studielening en het geld dat ik van mijn ouders krijg. Ik denk niet dat het per se invloed heeft op mijn prestaties op school. De herkansingen die ik dit jaar heb, hebben in principe niets met mijn drugsgebruik te maken en des te meer met discipline en motivatie. Daarnaast ben ik lid bij een studentenvereniging wat ook veel van mijn tijd opslokt. Op de vereniging zelf worden ook regelmatig harddrugs gebruikt waardoor het allemaal nog normaler en makkelijker wordt.”

SG1-DrugsSexEtc

Lees ook

Hoe overleef je… drank en drugs

Van stress, soa’s en stimulerende middelen tot een schrikbarend hoge studieschuld. Een…

Hoe zit het nu precies met het gebruik van harddrugs onder studenten? Het Trimbos Instituut doet daar onderzoek naar. “Wij zien dat harddrugs meer gebruikt worden door hoogopgeleiden dan door laagopgeleiden”, vertelt Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut. “Studenten bezoeken relatief vaker uitgaansgelegenheden, waar al snel drugs zoals xtc, cocaïne of lachgas bij komen kijken. Ook is het gebruik van ritalin hoog tijdens bijvoorbeeld het leren voor en het maken van tentamens.” Volgens Ehrlich wordt lachgas niet gezien als harddrugs, het is dan ook legaal en vaak te koop op feestjes.

Isabelle, 19 jaar

“Ik gebruik drugs recreatief, als ik uitga. Dit is vaak doordeweeks, en dan gaat het altijd om cocaïne. Sommige van mijn vrienden gebruiken ook drugs, maar lang niet allemaal. Ik ben ooit begonnen met drugs omdat ik die regelmatig aangeboden kreeg en op een gegeven moment dacht ik: waarom niet. Ik denk dat ik ongeveer één keer in de twee weken cocaïne gebruik. Ik weet wel dat cocaïne niet goed voor me is – maar zoveel dingen zijn niet goed voor mijn gezondheid en hier haal ik wel plezier uit. Ik vind niet dat ik verslaafd ben, aangezien ik niet het gevoel heb dat ik het continu nodig heb. Drugs zijn duur, dat weet ik. Ik koop ze met geld van mijn studielening.”

Volgens Ehrlich is het drugsgebruik onder jongeren redelijk stabiel en is er geen extreme groei of daling te zien over de jaren. Maar is drugsgebruik altijd zorgelijk. “Ieder gebruik brengt risico’s met zich mee, ook recreatief gebruik. Eenmalig gebruik kan al eindigen in de dood. Natuurlijk zijn dat zeldzame gevallen, maar er zijn genoeg andere gevolgen die men moet incalculeren als je kiest voor het gebruiken van drugs”. Voorbeelden zijn watervergiftiging, oververhitting, depressieve gevoelens of zichtproblemen.

Helaas zijn er ook mentale risico’s. “Bijvoorbeeld depersonalisatie, het voelt alsof je jezelf niet meer bent, je voelt je een vreemde in je eigen lichaam; alsof je een toeschouwer bent. De-realisatie zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je in een droom leeft, of in een nachtmerrie.” Ehrlich stelt dat deze risico’s zeldzaam zijn, maar bijvoorbeeld wel kunnen zorgen voor psychoses.

Nathan, 23 jaar

“Ik gebruik voornamelijk drugs omdat ik het spannend vind. De drugs die ik gebruik zijn cocaïne en xtc. Ik gebruik ze alleen als ik met vrienden ben en we bijvoorbeeld een avondje gaan stappen. Hierdoor zijn sommige feesten net iets meer de moeite waard. Mijn vrienden gebruiken ook, ik denk net zo vaak als ik. Het is altijd een individuele keuze, we proberen elkaar niet te veel op te jutten. Ik ben me er van bewust dat drugs niet het beste middel voor je gezondheid zijn, alleen denk ik niet dat het zoveel invloed op mijn gestel heeft dat het ook echt schadelijk is. Ik merk er in ieder geval niets van! Ik ben sowieso niet verslaafd: ik kan met gemak weken niets gebruiken. Mijn academische prestaties worden niet geschaad door mijn drugsgebruik. Ik houd er altijd rekening mee als ik belangrijke deadlines of tentamens heb.”

Of harddrugs zoals xtc ook daadwerkelijk blijvende schade aan de hersenen toebrengen is volgens Ehrlich niet bekend. “Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan. We weten dat bijvoorbeeld xtc veranderingen in de hersenen teweegbrengt, maar een verandering is niet het zelfde als schade.” Op de vraag naar advies voor studenten die vrezen voor een verslaving, geeft Ehrlich een verrassend antwoord: “De hoeveelheid drugs die je gebruikt zegt niets over of je wel of niet verslaafd bent. Veel harddrugs hebben geen vorm van lichamelijke verslaving, het is puur geestelijk. Dus, als je het gevoel hebt dat je steeds meer drugs nodig hebt bij een avondje stappen, ga dan eens een avondje bowlen met vrienden om je patroon te doorbreken.”

De namen van de studenten in dit artikel zijn op hun verzoek gefingeerd.

EM is benieuwd hoe het ‘drugsdieet’ van de EUR-student eruit ziet. Wil jij dat ook weten? Help ons dan mee door de EM drugsenquête in te vullen. Je antwoorden zullen anoniem worden verwerkt.

Gebruik jij drugs en heb je behoefte aan hulp of een vrijblijvend gesprek? Dan kun je altijd terecht bij Jellinek, de expert op het gebied van verslaving.

Lees één reactie