Waarom gaat de rente omhoog?

Dat levert de overheid geld op. Mooier is het niet te maken

Wat ga ik dan betalen?

Studenten van nu gaan niets extra’s betalen, want de hogere rente geldt alleen voor mensen die in 2020 voor het eerst gaan studeren. Misschien heeft het dus wel gevolgen voor je broertje of zusje.

Oké, wat gaat die dan betalen?

De gemiddelde studieschuld is straks naar schatting 21 duizend euro. Studenten van nu gaan met zo’n schuld 70 euro per maand terugbetalen. De volgende lichting studenten zal per maand 82 euro kwijt zijn. Dat is dus jaarlijks 144 euro extra.

Je betaalt alleen als je het kunt missen. Wie op het minimumloon blijft steken, betaalt helemaal niets terug. Daarom spreekt het kabinet van een sociaal leenstelsel: je maandbedrag is hooguit vier procent van je inkomen boven het minimumloon. Het terugbetalen van de studieschuld begint pas na twee jaar en mag 35 jaar duren. Bovendien kun je vijf ‘jokerjaren’ inzetten waarin je niet terugbetaalt. Hogere rente of niet, dit blijft zo.

Wat winnen de coalitiepartijen hiermee?

Politiek gezien niet zoveel. De oppositie krijgt een makkelijk doelwit aangereikt en het huidige kabinet zal de vruchten van deze hogere rente niet plukken. Over zeven jaar, in 2025, krijgt de overheid voor het eerst een klein bedragje extra binnen en pas in 2060 levert de hogere rente 226 miljoen euro per jaar op.

Waarom doen ze het dan?

Ze willen iets doen aan de ‘rentesubsidie’, is het argument. Als je het echt wilt weten wat dat is, leggen we het even uit. De rente op studieschulden is nu ongekend laag: nul procent. De rente is namelijk gekoppeld aan een rentetarief dat de staat zelf betaalt op 5-jarige staatsleningen. Maar ja, studieschulden staan veel langer uit. Het kan wel 42 jaar duren voor de schuld helemaal is afgelost. Daarom zou de rente op studieschulden eigenlijk hoger moeten zijn.

Straks gaat de overheid daarom de rente op 10-jarige leningen als maatstaf hanteren. Die rente was de afgelopen tien jaar gemiddeld 0,78 procentpunt hoger dan de vijfjaarsrente, dus het rentevoordeel van oud-studenten wordt op deze manier enigszins ingeperkt. Dat is beter voor de ‘houdbaarheid’ van de overheidsfinanciën, stelt het kabinet.

Wat is het standpunt van de tegenstanders van dit plan?

Critici vinden het een sigaar uit eigen doos. Het kabinet halveert het collegegeld voor eerstejaars studenten en dat lijkt een cadeautje. Maar de basisbeurs is afgeschaft, waardoor studenten meer schulden moeten maken. Wie noodgedwongen veel moet lenen, betaalt de halvering van het collegegeld uiteindelijk zelf terug via de hogere rente.

geld

Lees meer

‘Studenten krijgen sigaar uit eigen doos’

Studentenorganisaties zijn niet blij met de plannen die in het nieuwe regeerakkoord…