Chiara Hoijer, Curaçao (20, Bedrijfskunde)

Eurekaweek2018_Chiara_JackParker
Chiara Hoijer (20) uit Curaçao Beeld door: Jack Parker

“Mijn opleiding bestaat op Curaçao niet op universitair niveau, vandaar dat ik in Nederland ga studeren. De opening van de Eurekaweek in Ahoy was erg indrukwekkend en de rector kwam open-minded over: alle nieuwe studenten zijn welkom, ongeacht hun afkomst en achtergrond. Ook het feit dat burgemeester Ahmed Aboutaleb – die een speech gaf – een buitenlandse achtergrond heeft, geeft me het gevoel dat deze stad en universiteit me accepteren en respecteren.

De campus is net als Curaçao multicultureel, maar het grote verschil is de sfeer, die op Curaçao heel gemoedelijk is. Op de campus is iedereen meer gefocust op zichzelf. Ook zijn feestjes bij de studentenverenigingen totaal anders dan ik gewend ben. Het is hier minder uitbundig en ze drinken alleen maar bier! In Curaçao zijn we meer van de zoete mixdrankjes en dansen we vooral op urban en latin nummers en lokale muziek.”

Kevin Narang, Thailand (19, IBEB)

Eurekaweek2018_Kevin_JackParker
Kevin Narang (19) uit Thailand Beeld door: Jack Parker

“Ik heb jarenlang op internationale kostscholen gezeten, verspreid over de hele wereld: Thailand, India, de Verenigde Staten… maar ik was nog nooit eerder in Europa geweest. Een vriend van me studeerde al aan de Erasmus Universiteit en vertelde me dat hier veel studenten zijn met verschillende nationaliteiten. Zo’n omgeving past bij mij.

Pas afgelopen zondag kwam ik in Nederland aan. Ik vind het hier vooral erg koud; ik ben gewend aan de Thaise temperaturen. Rotterdam is totaal anders dan ik gewend ben en de gebouwen zijn onvergelijkbaar. Net als de mensen trouwens, die zijn hier veel opener. Op de informatiemarkt heb ik bijvoorbeeld meerdere praatjes gemaakt en onbekenden vragen hier zelfs hoe mijn dag was! Verder valt me op hoeveel kaas ze hier eten: ik heb tijdens de Eurekaweek al vijf keer boterhammen met kaas op! Ik wil lid worden van voetbalclub Antibarbari; daar hoop ik nog veel vaker in aanraking te komen met de Nederlandse manier van leven.”

Marie, Noorwegen (20, Arts & Culture Studies)

Eurekaweek2018_Marie_JackParker
Marie (20) uit Noorwegen Beeld door: Jack Parker

“Ik ben pas sinds vorige week in Nederland. Het is mijn eerste keer hier en ik word overdonderd door alles wat ik meemaak: de architectuur, de mensen, de campus … vergeleken met Rotterdam is het plaatsje in Noorwegen waar ik vandaan kom erg saai. Daar is het véél minder druk dan hier.

Bijna onze hele groep bestaat uit internationale studenten; het zou het goed zijn voor de afwisseling om er meer Nederlanders bij te hebben. Wel voel ik nog een afstand met de Nederlandse studenten. Ik ken het Rotterdamse studentenleven niet, dus ik hoop mensen te leren kennen die hier al langer studeren en de leukste plekjes van de stad kennen, waarvan ik er pas enkele heb gezien tijdens de stadstour. Ik ga hier minimaal drie jaar studeren, genoeg tijd dus om veel nieuwe internationale én lokale vrienden te maken. En om – als een echte Hollander – kaas te eten.”