De aanwezigheid van El Presidente laat zien dat de status van dit sportevenement aanzienlijk is gestegen sinds de tweede editie van het evenement in Rotterdam vier jaar geleden. Met een deelnemersveld van bijna 5000 atleten van 294 universiteiten doen er aan deze editie ongeveer twee keer zoveel atleten mee.

Onder de 180 atleten van Nederlandse universiteiten bevinden zich enkele tientallen atleten van de EUR. Zo doet er een kwartet roeiers van Skadi mee, een twee tennisteams (dames en heren) van RTSV Passing Shot en het voetbalteam van RSV Antibarbari, dat later deze week in Coimbra aankomt.

Hoewel de spelen al twee dagen aan de gang waren toen de openingsceremonie begon, maakten de verschillende Nederlandse delegaties pas kort voor aanvang van de ceremonie voor het eerst kennis met elkaar. Samen vormden ze een eiland van Nederlanders in een zee van internationale deelnemers op een anders zo verlaten plein in de Portugese zon.

“Het mooie hiervan is dat ik nooit naar deze stad zou zijn gegaan als ik niet aan deze spelen had deelgenomen,” aldus Sjors van der Velden, een van de tennissers van RTSV.

Nationale eenheid

Natuurlijk waren alle Nederlanders in het oranje gekleed. Met een combinatie van vermaak en irritatie keken ze naar de Fransen die op de voor hun bekende arrogante manier het wereldkampioenschap van Frankrijk aan het vieren waren.

Verder dan de kleur oranje en een gedeelde afkeer van het urenlang moeten aanhoren van de strijdkreet Allez Les Blues was er echter maar weinig dat de verschillende Nederlandse delegaties met elkaar verbond. Voor de insider waren de verschillen tussen bijvoorbeeld de Amsterdammers en de Rotterdammers duidelijk te zien. Op een bepaald moment zetten de dames uit Amsterdam als bijdrage aan de feestvreugde hun eigen, redelijk valse, versie van Leef van André Hazes jr. in. De tennissers van Rotterdam, die bij het aanhoren hiervan keken alsof ze met de geur van een open riool geconfronteerd werden, antwoordden hierop met het lied Helemaal niets in Amsterdam. Een mooi staaltje van nationale eenheid.

Openingsceremonie

Eén ding heeft de Erasmus-delegatie zondag geleerd, namelijk dat ze blij moeten zijn met de eenvoudige naam van hun universiteit. Tijdens de openingsceremonie, die plaatsvond op de pittoreske binnenplaats van de University of Coimbra, werd de naam van iedere universiteit over de geluidsinstallatie omgeroepen. Enkele favorieten van RTSV-lid Mick Rooth waren de Belarusian Academy of Public Administration under the aegis of the President of the Republic of Belarus en Szkola Glówna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. “Briljant toch,” merkte Rooth lachend op.

Nadat alle 294 deelnemende universiteiten waren omgeroepen, betrad een bonte stoet sprekers het podium, waaronder de rector van de universiteit en de burgemeester van de stad, een Portugese judokampioen en de president van Portugal. Sommige van de toespraken waren in het Portugees, tot verwarring van velen. Eén ding hadden de toespraken echter gemeen: het waren allemaal langdradige lezingen met kreten als “strijd eervol” en “haal het beste uit jezelf”.

“Ze kunnen de school beter omdopen in The Coimbra University of Clichés,” merkte Ziyed Badreddine gekscherend op.

'Het was het waard'

De avond sleepte zich voort met de gebruikelijk plichtplegingen, maar het spektakel aan het einde van de avond was een fraaie beloning voor al het wachten. Net voordat alle atleten in slaap zouden kunnen vallen, werd een extravagante en indrukwekkende lichtshow geprojecteerd op de muren van de universiteit, een van de oudste ter wereld. De show liet de geschiedenis van Portugal zien en belichtte iedere sport die op het programma van de spelen stond.

“Dit was echt een veel imposantere opening dan vier jaar geleden in Rotterdam,” vertelde Yvette Vlaar, die voor de derde keer aan de EUG deelneemt. “Ik vraag me echt af hoe lang ze erover gedaan hebben om die show te maken.”

Deze week komen de tennissers en de roeiers van Rotterdam in actie in Coimbra. Kijk hier voor hun resultaten.