Sporten is populair onder de internationals, weet Jon de Ruijter, directeur Erasmus Sport. Volgens hem ligt het bezit van sportpassen een stuk hoger bij buitenlandse studenten dan bij Nederlandse. Niet zo gek, want Erasmus Sport is een soort van een tweede huis geworden voor sommige internationals. “Ik ben hier minstens vijf dagen in de week te vinden”, aldus Wick. “De ene dag, net als vandaag, hang ik hier een beetje rond, speel ik een potje  biljart, maar vaker train ik mee met het basketbalteam.”

Escape Room

Niet ver van de biljarttafel staan een stuk of acht gespierde jongens rond de tafelvoetbal elkaar te dollen. Ze blijken lid te zijn van het rugbyteam. Onder hen Michele Sepulcri (20) uit Hongkong, die naast zijn studie Economics  minstens drie keer per week op de rugbyclub te vinden is.

Sepulcri: “Ik denk dat de club een beetje anders is dan de andere sportverenigingen op de EUR. Hij is heel internationaal gericht en ook al heeft de vereniging tachtig actieve leden, we zijn toch heel erg close met elkaar.” Zijn sportbroeders knikken instemmend. Hoe vaak zien ze elkaar buiten de trainingen en de wedstrijden om? “Te vaak!”, brullen ze in koor.

Even later lijkt het erop dat het rugbyteam niet zo uniek is als Sepulcri denkt. Volgens Svea Rietdorf (21) uit Duitsland gaat het er op de boksvereniging precies zo aan toe. “De club is zo multiculti dat je de Nederlanders niet meer kunt onderscheiden van de internationals”, vertelt de psychologiestudente. “Iedereen is vriendelijk en open. Dat maakt het extra leuk. Ook buiten de training vinden we het gezellig om tijd door te brengen met elkaar. We zijn laatst naar een Escape Room gegaan; dat was lachen!”

'A big no-go'

Ook internationals die geen lid zijn van een sportvereniging beamen dat het maken van contact met medestudenten tijdens het sporten een stuk makkelijker gaat dan bij andere gelegenheden. “We komen hier omdat we dezelfde interesse hebben, dus dat is al een begin”, zegt de Canadese Sahel Joshi (21). “Daardoor kun je makkelijker een gesprek aanknopen.” Met zijn studiegenoten van International Business Administration (IBA) heeft Joshi vandaag twee uurtjes gebasketbald. “Van sport word je vrolijk. Het maakt dan niet meer uit waar je vandaan komt, zolang je maar lekker actief kunt zijn met elkaar.”

De Russische Polina Fioletova (20), eveneens eerstejaars IBA, vindt het sowieso al interessant om zich tussen de verschillende culturen te bevinden. “Tijdens het sporten merk ik bijvoorbeeld dat de dutchies hun liefdesrelatie erg serieus nemen. In mijn land zeggen de jongens: ‘Je vriendje is geen muur, je kunt hem altijd vervangen’, maar als je tegen flirtende Nederlandse jongens zegt dat je een relatie hebt, dan ben je gelijk ‘a big no-go’ voor ze.”