Het is een blakende familie, de De Raadjes uit Schiedam, en al helemaal op deze zonnige meidag. Vader De Raad heeft al een tamelijk gebruind gelaat, hetgeen verraadt dat hij wellicht wat minder uren in de week werkt en wat meer vrije tijd heeft dan zijn zoons. Die ogen weliswaar nog wat winterwitter, maar verder tamelijk gespierd en fris. Het duo is dan ook het grootste deel van de werkweek binnen te vinden – Eri in het sportgebouw als fitnessdocent en persoonlijke trainer, Zev hoofdzakelijk als het gezicht van Erasmus Vitaal op de werkplek van EUR-werknemers.

Commando's geven

Pa De Raad studeerde in 1976 af aan de HALO (de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding), en was in de 38 jaar dat hij nu werkzaam is voor Erasmus Sport, lange tijd docent in de budosporten, allerhande Japanse krijgs- en vechtsporten, zoals karate, jiujitsu, judo, aikido en kendo. Inmiddels doet hij het wat lesgeven betreft rustiger aan en is hij deze laatste jaren voor zijn pensioen meer een manager geworden, in het geheel niet tot zijn ontevredenheid. “Ik mag nu wat meer meedenken over het reilen en te zeilen in het sportgebouw, en dat is erg leuk.” In de vier decennia heeft hij – vanzelfsprekend – veel zien veranderen op zijn werkplek op de campus. “Het sportaanbod is in de loop der jaren gigantisch veel groter geworden. Iedereen kan nu aan zijn of haar trekken komen in deze prachtige organisatie”, aldus Ton, die niet schroomt om als gelegenheidspromotor van Erasmus Sport op te treden. Maar ja, als je het zo naar je zin hebt op je werk als Ton, dan gaat dan vanzelf.

Dat Eri opeens ook op de campus opdook, kwam aanvankelijk natuurlijk wel een beetje door de familieconnectie. Als zestienjarige mocht hij, nog studerend aan het CIOS, op vrijdagmiddag het studentenvolk spinningles gaan geven. “Nee, ik vond het geen probleem om dat te doen”, vertelt de inmiddels flink uit de kluiten gewassen Eri. “Je hoeft als spinningdocent alleen maar wat commando’s te geven en de muziek stond lekker hard.”

Strak in bikini of zwembroek

Sinds hij in 2010 zijn eigen onderneminkje – Erisports – opzette, is hij fulltime aanwezig bij Erasmus Sport. Als groepsdocent fitness, maar vooral als personal trainer van studenten en medewerkers die graag een uurtje per week een-op-een afgemat willen worden. Hij doet tegenwoordig zo’n veertig sessies per week. “De motivatie verschilt per persoon”, vertelt hij. “Sommigen willen sterker worden, anderen willen afvallen. Wel zie ik altijd pieken in het aantal aanmeldingen in januari, als mensen weer goede voornemens hebben gemaakt, en voor de zomer, als ze weer strak in bikini of zwembroek op het strand willen lopen.” Overigens beperkt de personal trainer zich niet tot een uurtje afmatten van zijn clientèle; die verstrekt hij ook eetadviezen, onder andere op basis van door hem gemeten gewicht en vetpercentages.

Broer Zev, die een paar jaar geleden aan de Rotterdamse Hogeschool afgestudeerde in de communicatiewetenschappen, is de enige met ‘buitendienst’. Zev komt een groot deel van zijn werkweek bij EUR-medewerkers langs om ze één maal per week een kwartiertje op de werkplek te laten rekken en strekken – <c>no sweat<c>. Dit laagdrempelig bewegen maakt deel uit van het Erasmus Vitaal-programma van de universiteit, dat een gezond personeelsbestand voor ogen staat. Een meer hardcore variant van bewegen op het werk – <c>sweat<c> – kan sinds kort ook. “Dat is vooralsnog voor en na werktijd niet op locatie, maar in het sportgebouw zelf”, aldus de jongste De Raad-telg.

Als je wat langer met het trio De Raad over hun werk bij Erasmus Sport praat, valt op hoe positief ze hierover zijn. Ronkende uitspraken, die elke werkgever zich zou wensen. “Fantastisch werk met grote vrijheid” (Ton), “Ontzettend leuke sfeer, en de waardering is hoog” (Zev), “Studenten als doelgroep zijn fantastisch; en bovendien gezien hun levensstijl soms ook een uitdaging.” (Eri). En dat ze elkaar elke dag wel een keer tegen het lijf lopen, is ook alleen maar leuk en mooi meegenomen.