Gaby Dijkstra van Erasmus Sport liet de mascotte ontwerpen voor de European Universities Games in 2014, die in Rotterdam werden georganiseerd. “Roffa is een studentikoze, stoere leeuw en staat daarom symbool voor de Rotterdamse studentensport. In 2014 heeft hij overal aan meegedaan, is hij met allerlei bobo’s op de foto gegaan en was hij het gezicht van de EU Games.”

Schaaktoernooi

Na de EU Games adopteerde Erasmus Sport Roffa als mascotte voor de Rotterdamse studentensport. Dijkstra: “Roffa ging mee naar allerlei grote sportevenementen. Hij heeft zelfs een keer een schaaktoernooi bezocht.”

Maar in 2017 sloeg het noodlot toe. Dijkstra ging een half jaar op reis in Zuid-Amerika. Toen ze in augustus weer het sportgebouw inliep, bleek het leeuwenpak verdwenen. “Ik heb maandenlang tot treurens toe met mijn collega’s gezocht. Maar we kunnen hem niet vinden in het sportgebouw. Hij is ook niet uitgeleend aan een vereniging. We hebben echt geen idee waar Roffa gebleven is.”

Tegenprestatie

Dijkstra baalt ervan, want ze was gehecht aan de mascotte. Ze heeft het pak zelfs weleens opgeknapt met naald en draad. ”Het is zo tof als onze mascotte rondloopt bij bijvoorbeeld de kampioenswedstrijd van Antibarbari. Of  de rector interviewt tijdens de Dies.”

Zou Roffa niet gewoon gebrast zijn door een van de verenigingen van Erasmus Sport, of door de sportkoepel uit een andere studentenstad? “Dat zou kunnen, maar dan zou ik het vast al wel gehoord hebben”, zegt Dijkstra. “Meestal vragen ze daar een tegenprestatie voor.” Of ze een jaar later nog bereid is tot een tegenprestatie weet ze niet. “Als Roffa nog heel is: kom maar met een goed voorstel!”