“Ook wel eens prettig een contract te tekenen waarin de bedragen niet zo groot zijn.” Algemeen directeur (en EUR-alumnus) Jan de Jong heeft ondanks zijn nog korte carrière bij Feyenoord al veel grotere contracten getekend, maar dat betekent niet dat hij niet blij is met de papieren waar hij nu zijn krabbel onder moet zetten. “Dit is een hele belangrijke aankoop”, grapt hij als hij ESSB-decaan Victor Bekkers en universitair docent Brian Godor een hand geeft. En als hij op de foto gaat met de eerste lichting studenten: “Dit is nu al een mooiere selectie dan die van ons.”

Superfan

De EUR en Feyenoord hebben zich woensdag voor de komende vier jaar aan elkaar verbonden. Studenten van de ESSB en de ESHCC gaan onderzoek doen naar het effect van Feyenoord op de samenleving. Per academisch jaar starten vijf studenten met een onderzoeksstage inclusief afsluitende scriptie bij Feyenoord. “De club doet heel veel voor de samenleving”, zegt Godor, programmaleider vanuit de EUR. “Alleen is nog niet altijd duidelijk wat het effect is van de maatschappelijke projecten. De eerste studenten moeten voor die snelle overview gaan zorgen. Voor de lange termijn hoop ik dat Feyenoord in de toekomst niet achteraf naar ons toekomt, maar vooraf met ons om de tafel gaat om te kijken welke effecten ze met hun projecten willen bereiken.”

De eerste lichting studenten is sinds een aantal weken aan het afstuderen bij de stadionclub. Allemaal zijn ze even enthousiast begonnen, al wijkt de intrinsieke motivatie nogal eens af. “Toen ik de naam Feyenoord zag, heb ik niet meer naar de opdracht gekeken”, lacht Ammar el Zarow (25), student Positieve Organisatiepsychologie. “Ik heb heel lang op Zuid gewoond en was als superfan meteen verkocht. Sport, psychologie en Feyenoord, de ideale combinatie.”

Impact op de stad

samenwerking-feyenoord-essb-eshcc-studenten
Beeld door: Feyenoord

Gelukkig voor El Zarow bleek de opdracht uiteindelijk ook in zijn straatje te passen. “Mijn scriptie gaat over het project Matchplay, waar werkloze jongeren en werkgevers elkaar tijdens het sporten ontmoeten. Ik ga onderzoeken of sport en het merk Feyenoord van invloed zijn op het aantal jongeren dat een baan vindt tijdens het project.”

Zijn studiegenoot Anouk Cox (22) bekent dat het voetbalaspect bij haar niet van doorslaggevende betekenis is geweest. “Ik vond vooral de opdracht die werd geschetst heel erg interessant. In mijn onderzoek kijk ik hoe Feyenoord jongeren in Rotterdam-Zuid het best naar een startkwalificatie voor op de arbeidsmarkt kan helpen.” Echt fan van Feyenoord was ze als nieuwbakken Rotterdammer nog niet, maar dat gevoel groeit snel. “Als student in Maastricht krijg je echt niet veel van MVV mee, maar dat is hier met Feyenoord wel anders. Ik kende de impact die de club op de stad heeft helemaal niet. Vanuit de club heb ik al kaartjes voor een aantal wedstrijden gekregen, dus ik ben een fan in wording.”