250A2107
Beeld door: Aysha Gasanova

Wortels, avocado en quinoa liggen klaar: gezondheid en veganisme zijn duidelijk de thema’s tijdens de veganistische kookworkshop van de Sustainable Foodlab die donderdag 8 maart in het Hatta-gebouw werd gegeven.

Pinar Coskun, een van de organisatoren, legt uit waarom deze kookworkshop voor haar zo belangrijk is: “Al het eten dat je hier ziet is veganistisch, alles is plantaardig, maar het gaat voor ons niet alleen om veganisme en gezond eten. De workshop is ook bedoeld om studenten te leren etensresten niet zomaar weg te gooien. We willen dat de studenten op een verantwoordelijke manier omgaan met voedsel.”

Opgestroopte mouwen

De ruimte van de workshop is gevuld met jonge vrouwen die met opgestroopte mouwen hun handen vies maken aan rijst, groenten en mayonaise zonder dierlijke ingrediënten. Opvallend genoeg is er geen man te bekennen op de kookcursus, terwijl die zich wel hadden kunnen aanmelden, aldus Coskun.

Je kunt je afvragen of koken op Vrouwendag niet een beetje rolbevestigend is? “We hebben hiervoor gekozen omdat het thema van de Internationale Dag van de Vrouw gezondheid is”, legt Coskun uit. “Bovendien is het deze week ook ‘De Week Zonder Vlees’”, dus we vonden de workshop een leuke toevoeging. Als je een week geen vlees eet staat dat gelijk aan het niet gebruiken van elektriciteit voor negen dagen. We vinden het bij Foodlab belangrijk om jonge mensen te onderwijzen in dit soort kwesties.”

Gezond voedsel

Inmiddels is iedereen druk met elkaar aan het praten: over voedsel, veganisme, gezondheid, maar ook over de rechten van de vrouw. Alle meiden zijn er om verschillende redenen; sommigen voor de gezelligheid, anderen om hun kookvaardigheid te bevorderen, zoals Rebecca. “Ik houd van eten en van koken. Ik had me al ingeschreven voor de talkshow vanmiddag toen ik de uitnodiging kreeg voor deze workshop. Het leek me superleuk om meer te leren over gezond voedsel en veganisme.”

Uiteindelijk blijkt het merendeel van de dames de kookworkshop te volgen omdat ze straks naar een talkshow over vrouwen en gezondheid willen, het hoofdevenement van Internationale vrouwendag op de campus. “Ik vind het belangrijk om op te staan voor de rechten van vrouwen”, vertelt Mainuma, terwijl ze een rol sushi in elkaar draait. “Vandaag moeten we ‘de vrouw’ vieren; haar krachten en zwaktes en alles wat zij bijdraagt aan de maatschappij. Voor mij is deze dag vooral belangrijk, omdat er veel delen in de wereld zijn waar vrouwen nog onderdrukt worden en niet zo’n fijn leven leiden als wij in het Westen.”

250A2081