Volgens Ivo Arnold is er sprake van een zeepbel. Ziet u dat ook?
“Het is een grote chaos, met name als het gaat om de Initial Coin Offerings die we sinds begin 2017 aan de lopende band zien. Er wordt allemaal volk aangetrokken door de belofte dat je snel rijk kunt worden. En daarbij vragen ze erom belazerd te worden. Het is net als bij de beursgang van World Online, toen iedereen dacht dat alles wat met internet te maken had in goud zou veranderen. Maar we moeten een onderscheid maken tussen soms waardeloze cryptovaluta – die bedacht zijn om snelle dollars te verdienen – en munten als bitcoin, die gebaseerd zijn op een zeer gedegen en revolutionaire transactietechnologie: blockchain.”
Het is pure speculatie, zegt Arnold. Die bitcoin vertegenwoordigt geen onderliggende waarde.
“Dat is onzin. Als je een bitcoin koopt, koop je een aandeel in de wereldwijde blockchaintechnologie: een wereldwijd op consensus gebaseerd decentraal transactiesysteem. De Ripple, een andere grote cryptomunt, wordt al door banken gehanteerd om onderling hun positie te salderen. Daarvoor werden eerst – en nog steeds – hele dure Swift-systemen gebruikt.”
‘De bitcoin afdoen als een hype die vooral draait op speculanten en criminelen is een volstrekte misvatting van de technologie’
Voor veel mensen is het nog onduidelijk wat blockchain gaat betekenen. Hoe weet u dat het tot een revolutie gaat leiden?
“Die revolutie is al bezig. Ga maar na. Op 15 oktober 2008 klapte Lehman Brothers in elkaar, waarna de hele financiële wereld omver getrokken werd. Twee weken later werd door Satoshi Nakamoto het beroemde paper gepubliceerd over een transactiesysteem dat niet afhankelijk is van een centrale partij als een bank. Het idee is in minder dan een jaar ontwikkeld tot het blockchainsysteem, waar je een bitcoin aan kunt hangen. De bitcoin afdoen als een hype die vooral draait op speculanten en criminelen is een volstrekte misvatting van de technologie. Je ziet het ook aan de houding van institutionele partijen: de Rabobank heeft deze week haar bitcoinwallet Rabobit gelanceerd.”
Kunt u een voorbeeld geven van een mogelijke praktische invoering van blockchain?
“Een interessante vind ik altijd het persoonsgebonden budget in Nederland. Daar gaat zes miljard euro per jaar in om, via een heel ingewikkeld en bovendien fraudegevoelig systeem. Daar zou je heel goed met deze technologie aan de slag kunnen. Introduceer de Zorgcoin, en dan heb je dankzij blockchain op elk willekeurig moment een overzicht wie van wie welke dienst heeft gekregen.”
Vooralsnog wordt de cryptomarkt gekenmerkt door enorme volatiliteit. Bitcoin verloor in een maand tijd de helft van zijn waarde. Dan is het niet echt een stabiel systeem toch?
“Het is niet waar dat hij in waarde gehalveerd is. Ja, de hoeveelheid dollars of euro’s die je ervoor kunt krijgen neemt af. Maar zolang ik bij jou met bitcoin, Ripple of ethereum kan betalen, is er niets aan de hand. Dat is hetzelfde geval bij zo’n Zorgcoin: zolang het een gesloten community is die er gebruik van maakt, is er geen vuiltje aan de lucht. De waarde in euro’s wordt pas relevant als je met die Zorgcoin, of met die bitcoin, een brood wilt gaan kopen bij een bakker die alleen euro’s accepteert.”
Hoe verwacht u dat dit zich doorontwikkelt?
“Ik zit lang genoeg in de technologie om te weten dat mij enige bescheidenheid past als het gaat om voorspellingen op de lange termijn. Maar als ik toch een gok moet doen, verwacht ik een forse toename van op blockchain gebaseerde cryptomunten die geldig zijn binnen een bepaalde community. De Zorgcoin, de Erasmus Coin. Dat zullen tokens zijn die lang niet altijd vrijelijk verhandelbaar zijn, net zoals de zegeltjes van Albert Heijn of de Air Miles. En banken zullen er de komende vijf jaar op gaan duiken om de liquiditeit voor die tokens te voorzien.”
Autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de AFM, weten niet altijd wat ze met cryptovaluta moeten. Wat zou hen adviseren?
“Probeer blockchain te begrijpen en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag, bijvoorbeeld met zo’n PGB. Probeer het publiek duidelijk te maken dat zo’n transactietechnologie grote potentie heeft, maar dat dat iets anders is dan het handelen in cryptocurrencies om snel rijk te worden.”
Peter Vervest is hoogleraar Information Management & Networks aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).