Met het softwarepakket kunnen docenten scripties en dergelijke controleren op plagiaat. Maar op het moment dat studenten hun scriptie uploaden, raak je alle controle over je werk kwijt, ontdekte  een student van de Universiteit van Amsterdam vorige maand. Het bedrijf achter Turnitin krijgt dan een ‘non-exclusive, royalty-free, perpetual, worldwide, irrevocable license’ op het ingeleverde stuk, aldus de gebruiksvoorwaarden.

Volgens Turnitin zijn die voorwaarden nodig om integratie in andere softwarepakketten, zoals de leeromgeving Blackboard, mogelijk te maken.

De universiteit is het daar niet mee eens en denkt dat Turnitin ook af kan met beperktere voorwaarden. Een woordvoerder van de universiteit verwacht dat de nieuwe voorwaarden geregeld zijn voor de invoering van de nieuwe wetgeving in mei. “Mocht dat niet lukken, dan zullen we naar een alternatief toe moeten, maar we verwachten niet dat dit nodig is. Nog maar kort geleden kwam Turnitin als beste plagiaatscanner uit de bus. De faculteiten maken er ook graag gebruik van.”

'Niets te vrezen'

Minister Ingrid van Engelshoven liet vandaag bovendien weten dat de studenten van de meeste onderwijsinstellingen niets te vrezen hebben. Volgens haar zijn er achttien instellingen, waaronder de Universiteit van Amsterdam, die een licentieovereenkomst voor het programma hebben afgesloten via SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs.

Hogescholen en universiteiten sluiten een speciale overeenkomst met SURF. De clausule over het afstaan van gebruikersrechten zou daar geen onderdeel van uitmaken, al wordt die wel getoond als studenten en docenten teksten uploaden naar Turnitin.

Lees één reactie