Zondag 4 februari. Sparta – Willem II, eredivisie. Over een klein uurtje begint de wedstrijd. De kantine van ‘Het Kasteel’ zit vol met luidruchtige kinderen die net klaar zijn met een kennisquiz over Sparta. De winnaars mogen straks in een speciale ruimte een voetbalgame spelen. De rest begeeft zich naar buiten, de vrieskou in, samen met een levensgrote mascotte die maar blijft knuffelen. Het volgende hoogtepunt: een ballonnenwensactie.

Best wel ziek

Sparta-Gilberto-1
Gilberto. Beeld door: Sanne van der Most

Midden in de groep staat Gilberto (15). De wens op zijn ballon? “Dat Sparta gaat winnen natuurlijk.” Dat hij er vandaag bij mag zijn, vindt ie geweldig. “Mijn vader is best wel ziek. Op zich gaat het nu wel ietsje beter maar het blijft spannend. Mijn moeder heb ik nooit gekend. Zij is een paar dagen na mijn geboorte overleden. Mijn vader is hertrouwd, maar soms mis ik het wel hoor, een echte moeder. Op momenten dat ik het zwaar heb of als het niet zo goed gaat op school. Maar goed, vandaag ga ik gewoon een leuke dag hebben.”

Laten lachen

Dingen terugdoen voor de stad. Dat is het idee achter het fonds, dat is opgezet door oud-SSR-leden. Wolter Brinks is zo’n oud-lid. Samen met studenten Sanne Smidt en Daan Verpalen is hij het Sparta-project opgestart.

“Geweldig natuurlijk om als student zo iets voor deze doelgroep te kunnen doen”, zegt Verpalen. “In Rotterdam-West, waar onze vereniging zelf ook zit, zijn heel wat gezinnen die het niet makkelijk hebben. Geld en tijd om naar een voetbalwedstrijd te gaan, is er vaak niet. Ik hoop dat ze vandaag even hun zorgen vergeten.”

Leven in een bubbel

Studenten bewust maken van wat er speelt in Rotterdam. Ook dat vinden ze bij SSR-R belangrijk. Het is ook voor Sanne Smidt een belangrijke reden voor de Sparta-actie. “Veel studenten leven in een bubbel. Wij krijgen van huis uit alle kansen en vaak beseffen we niet dat er een heleboel kinderen zijn voor wie dat heel anders is.”

 Iguain (7) kijkt zijn ballon na. Hij is meegevraagd omdat hij in een jeugdelftal van Sparta speelt. Zijn droom is om later bij Real Madrid te spelen. Je moet ergens beginnen. ‘Dat Sparta wint’ was dan ook zijn wens voor op de ballon. “Dat gaat wel lukken hoor. Ik denk dat het 4-1 wordt. Maar eigenlijk ben ik voor Feyenoord hoor”, zegt hij samenzweerderig.

Meer iets voor jongens

Sparta-Yasmina-3
Yasmina. Beeld door: Sanne van der Most

Yasmina (10) mocht met een groepje meiden uit haar klas naar Sparta komen. Ze zitten dicht tegen elkaar aan op de tribune, in de hoop een beetje warm te blijven. Hoewel ze niet echt iets met voetbal hebben – ‘dat is toch meer iets voor jongens’ – vinden ze het toch ‘superleuk’ dat ze vandaag mee mochten. “Hopelijk gaan ze winnen. Dat was ook mijn wens voor op mijn ballon. En nog iets anders. Maar dat mag ik niet zeggen, anders komt het niet uit.”

Al die blije gezichten

Rick Slappendel is voorzitter van Students4Society, de goede-doelen-club van SSR-R. Hij was verantwoordelijk voor het regelen en inplannen van de vrijwilligers van vandaag. “Het aantal aanmeldingen was enorm. Zeker veertig SSR-leden wilden meehelpen, maar er was maar plek voor twintig. Geweldig toch?”

En zo moet het ook volgens Slappendel. “Als student kun je heel goed een rolmodel zijn. Dat is ook een beetje mijn reden om vandaag mee te doen. Vaak blijven deze kinderen hangen in hun eigen omgeving van thuis en school. Met studenten en de universiteit komen ze niet veel in aanraking. Door een keer aan zoiets mee te doen, kun je ze laten zien dat er nog veel meer is. Daarnaast vind ik het ook hartstikke leuk om te zien hoe ze genieten. Al die blije gezichten. Daar doe ik het voor.”