Door ze aan EUR-studenten te koppelen willen Sofia en Tania vluchtelingen helpen met het vinden van vrijwilligerswerk, met studeren in Nederland en met het opzetten van een eigen onderneming. Ze hebben nu een pilot ontwikkeld voor zestien vluchtelingen.

Bedrijfskunde-studenten Sofia Ali en Tania Bhulai kwamen in aanraking met 75 hoogopgeleide vluchtelingen door hun deelname aan het ‘Taalbuddies’-programma op de EUR. Ze kwamen erachter dat de vluchtelingen moeite hadden met integratie en dat ze bij de gemeente van het kastje naar de muur werden gestuurd. “Daarom besloten we om hier zelf actief iets aan te gaan doen”, vertelt Tania.

Bijdragen aan de samenleving

Sofia-Ali
Sofia Ali

Diandre begint steeds meer vorm te krijgen. Er is inmiddels een bestuur en tot nu toe achttien studentleden, die gekoppeld worden aan de vluchtelingen. “Studenten zijn de ideale groep mensen om vluchtelingen vrijwillig te helpen, ze hebben nog weinig vaste lasten en werken graag aan hun CV.”

Diandre wil een meer diverse studentenvereniging zijn dan de bestaande alternatieven. Oprichters Sofia en Tania voelden zich tot nu toe bij geen enkele studentenvereniging thuis, omdat alle multiculturele verenigingen zich volgens hen op één bepaalde groep studenten richten. Sofia: “Diandre is een gemengder alternatief, door de focus te leggen op multiculturele vluchtelingen en studenten. Daarbij wil deze vereniging niet alleen feesten, maar ook iets bijdragen aan de samenleving.”