Playing by which rules? Politicisation and the enforcement of EU economic governance. Dat is de titel van het onderzoek dat ik in oktober 2016 startte en in 2020 hoop af te ronden. De weerstand tegen Europa groeit. Door de financiële crisis van de afgelopen jaren, komen er steeds meer eurosceptische burgers en politieke partijen. Wat betekent dat voor het handelen van de Europese Unie?

Ik doe in het bijzonder onderzoek naar het opleggen van financiële sancties als een land zijn afspraken niet nakomt. Overheidsschulden mogen niet te hoog worden. Maar wat nu als een lidstaat boven het criterium komt? Zal de Europese Unie dan minder snel een boete opleggen, uit angst dat lidstaten eruit stappen? De oplossing heb ik zelf ook niet direct. Geen sancties opleggen betekent het risico op een nieuwe schuldencrisis. Maar als burgers écht iets heel anders willen, dan is een boete weer niet heel democratisch.

Mijn voorstel diende ik in bij wetenschapsfinancier NWO en die was zo enthousiast dat ik een beurs kreeg. Ik ben nu iets meer dan een jaar bezig en ik raak alleen maar meer geïnspireerd. Dips heb ik nog niet gehad en 2020 ga ik zeker halen. Het idee dat ik zelf iets heb bedacht en dat nu daadwerkelijk uitvoer, hoe geweldig is dat? En het zou nog mooier zijn als beleidsmakers in Brussel er straks ook echt iets mee kunnen.”