En nu, op deze relaxte woensdagmiddag, een beetje shaggies rokend en oude koffie drinkend, lui in de diverse kringloopbanken hangend, vervelen mijn huisgenoot en ik ons te pletter, of liever gezegd hebben we geen zin om nuttige dingen te doen. Zijn er dingen die überhaupt nuttig zijn? Met het beantwoorden van zo’n vraag kunnen we wel weer een uurtje voort, met als grote voordeel dat er niet uit de bank hoeft te worden opgestaan.

EM bestaat 20 jaar en onder de categorie 20 jaar EM verschijnen tijdens de kerstperiode allerlei artikelen die terugblikken op twintig dikke jaargangen Erasmus Magazine. In de rubriek ‘Toen ik 20 was’ kijken de vaste redacteuren van EM terug op hun studietijd, inmiddels één, twee of meerdere decennia geleden.

Eerder vandaag hebben we al een uurtje geyahtzeed om een cent per punt, en de gebruikelijke schildpadrace (we hadden twee huisschildpadden, roodwangen, gevulde koek 1 en 2 genaamd) gehouden om te bepalen wie er straks even voor zessen als een speer naar de supermarkt moet om wat eten in huis te halen. Al filosoferend liggen we naar het testbeeld van de tv te staren.

De examens zijn nog ver weg, en ik heb een paar weken geleden toch maar mooi nog een paar pagina’s van een verslagje uit mijn tikmachine weten te rammelen, maar ja, toen was de typex op en ik heb nog geen tijd gehad om nieuwe te kopen. Gelukkig heb ik nog wel een paar maandjes, schat ik zo, en anders doe ik dat vak volgend jaar. Misschien wel beter, tegen die tijd heb ik vast een elektrische typemachine op de kop getikt.

Eigenlijk moet ik ook nog wat van de bieb geleende elpees op een cassettebandje zetten voor een vriendin van me, maar van de gedachte alleen al word ik moe. Vanavond na het eten bovendien maar eens een brief schrijven naar Thijs, die al een maand of tien ergens in Mexico rondhangt. En bedenken waar ik volgende maand met vakantie naar toe ga liften. Met wie. En hoe lang. Man, ik krijg het nog druk vandaag. Eerst nog maar eens wat koffie. En een sigaretje. Jij ook?

*Een willekeurige dag uit het leven van een willekeurige student, begin jaren tachtig

Gert van der Ende (1962)