De Erasmus Universiteit is goed vertegenwoordigd in het nieuwe kabinet Rutte III. Vier van de in totaal 23 aankomend bewindslieden volgden een studie aan de Erasmus Universiteit. Eén van hen wordt minister en de drie anderen bekleden het ambt van staatssecretaris.

De enige aankomend minister is Carola Schouten (Christenunie). Ze studeerde Business Administration aan de EUR van 1995 tot 2006 en was in die tijd ook lid van de Rotterdamse Gereformeerde studentenvereniging VGSR. Aan het begin van haar studie ging ze wonen in Delfshaven, waar ze nu nog steeds woont.

Sinds 2011 zit Schouten in de Tweede Kamer en namens de ChristenUnie zat de alumna met fractievoorzitter Gert-Jan Segers aan de onderhandelingstafel tijdens de formatie. In het nieuwe kabinet Rutte III wordt Schouten vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Twee studenten Bestuurskunde

Tamara van Ark van de VVD en Raymond Knops van het CDA studeerden allebei Bestuurskunde aan de EUR en beide alumni worden staatssecretaris in het nieuwe kabinet. Van Ark studeerde van 1994 tot 1998 aan de EUR, woont in Nieuwerkerk aan den IJssel en is daar ook wethouder geweest. Ze zit nu zeven jaar in de Tweede Kamer voor de VVD en wordt staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Knops (CDA) studeerde van 1996 tot 1999 Bestuurskunde. Dat deed hij na de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. Hij zit nu elf jaar in de Tweede Kamer. Knops wordt staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken en zal zich in het bijzonder focussen op de Koninkrijksrelaties.

Onafgeronde studie

Ook Mark Harbers (VVD) heeft een verleden op de Erasmus Universiteit. Hij begon een studie Economie, maar rondde deze niet af. In die tijd kon hij namelijk voor de VVD gaan werken. Hij is nu bijna acht jaar in de Tweede Kamerlid en wordt staatssecretaris op het ministerie van Justitie en Veiligheid (asielzaken).