De een wil een hand die er zo natuurlijk mogelijk uitziet, de ander wil er zo veel mogelijk mee kunnen en een derde wil een zo heel mogelijk lichaam. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel protheses. Al is de bionische armprothese toch wel echt revolutionair. Ervaringsdeskundige Arie Rommers en EMC-onderzoeker en -docent Ruud Selles vertellen erover tijdens de lunchlezing op 17 oktober.

“Alle vingers kunnen bewegen én per vinger hebben ze ook nog eens twee buigpunten, twee kootjes zeg maar”, vertelt Vera van Heijningen, ergotherapeut handtherapie in het Erasmus MC en collega van Selles. “En dat is echt uniek want alle andere elektrische handprotheses (conventionele elektrische protheses) tot nu toe bewegen maar op één punt, zonder die kootjes.”

Meer grip

reportage protheses Bionische hand 1 – Sanne
Vera van Heijningen met de bionische hand Beeld door: Sanne van der Most

De duim en de wijsvinger samen met de middelvinger kunnen daardoor naar elkaar toe buigen om dingen op te pakken. “Met de bionische hand kun je met meer grip dingen pakken en blijven vasthouden zonder dat ze wegglippen”, legt Van Heijningen uit. “Via sensoren op de spieren van je arm worden signaaltjes doorgeven die de bionische arm besturen.”

reportage protheses Bionische hand 2 – Sanne
Alle vingers van de bionische hand kunnen los van elkaar bewegen én op twee plekken buigen Beeld door: Sanne van der Most

In de toekomst gebeurt dat mogelijk misschien wel via de hersenen. “Daar wordt nu onderzoek naar gedaan in de Verenigde Staten”, vervolgt Van Heijningen. “Ik verwacht zeker dat zoiets ooit beschikbaar gaat komen voor de Nederlandse gebruiker. Dat zou helemaal geweldig zijn.”

Je arm opladen

Wat volgens Van Heijningen overigens niet wil zeggen dat een conventionele prothese en de traditionelere haak dan niet meer gebruikt zullen worden. “Het ligt er maar net aan wat je zoekt in een prothese”, legt ze uit.

reportage protheses Hoopje handen – Sanne
Over de handprothese wordt een handschoentje getrokken in de exacte kleur van de huid Beeld door: Sanne van der Most

Eigenlijk zijn er drie soorten protheses: passieve, lichaamsbekrachtigde en elektrische protheses. Passieve protheses zijn handen of haken die je niet kunt openen of sluiten. “Ze geven wel lengtewinst en in het geval van een arm, kunnen ze er ook natuurgetrouw uitzien”, vertelt Van Heijningen. “Vooral de siliconenhanden zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Daar zit een heel strak huidkleurig handschoentje over waardoor de hand er realistisch uitziet. Over een bionische hand zou je ook wel zoiets kunnen trekken, maar door de benodigde zachtheid van de siliconenhandschoen voor de beweeglijkheid van de hand, gaat zo’n handschoentje veel sneller kapot.”

reportage protheses Lichaamsbekrachtigde prothese – Sanne
De lichaamsbekrachtigde prothese beweegt via de spierkracht in je eigen lichaam Beeld door: Sanne van der Most

Lichaamsbekrachtigde protheses kun je bewegen via spierkracht in je eigen lichaam. Van Heijningen: “Deze protheses zitten stevig vast aan het lichaam, vaak met een soort korset, zodat je hem met de spierkracht van je gezonde arm of een ander lichaamsdeel aan de andere kant, in beweging kunt brengen.”

reportage protheses Siliconenarm 1 – Sanne
Siliconenarmen zijn veel duurder, maar niet van echt te onderscheiden Beeld door: Sanne van der Most

Dan zijn er ook nog elektrische protheses, zoals de bionische arm. Maar ook de conventionele elektrische protheses, die je met een stekker in het stopcontact kunt opladen. Die werken als volgt, legt Van Heijningen uit: “Sensoren die op de spieren van je arm of een ander lichaamsdeel worden geplaatst geven signaaltjes door die de arm in beweging zetten.”

De Toekomst van de Protheses’ is de eerste lezing uit de lunchlezingenserie ‘Medical Future’, georganiseerd door SG Erasmus en de MFVR.

Wanneer? Dinsdag, 17 oktober 2017, 12:30-13:30

Waar? Collegezaal 1, Erasmus MC