Eurekaweek: before en after

Maandagochtend vroeg, 21 augustus. Sommige eerstejaars zijn onwennig en een beetje alleen, andere stoer en zelfverzekerd; een enkeling al brak. In een Eurekaweek kan veel gebeuren: voor en na in beeld.

Studenten verzamelen op het Schouwburgplein, startpunt van de rondleidingen door de stad. Beeld: Elmer Smaling

‘Ik ben niet meer alleen’

Clara Etchenique (19), Bordeaux, bachelor IBEB Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Ik ben helemaal nieuw in Rotterdam en ik ken bijna niemand. Best spannend dus. Maar ik leer vast wel wat leuke mensen kennen deze week. Ten minste, dat hoop ik.”

Laatste dag (Coolsingel)
“Zo veel feestjes in één week, dat ga ik niet volhouden hoor,de rest van het jaar. Maar het was wél leuk, ik heb het overleefd. Meer dan overleefd. Er waren zo veel leuke mensen. Ik ben niet meer alleen.”

‘Nu heb ik heel veel zin om écht te gaan studeren’

Larissa Janzen (21), Oberhausen, bachelor Management of International and Social Challenges Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Gister sneed ik tijdens het koken in mijn vinger. Zo hard dat ik naar de eerste hulp moest. Dat was een wreed begin van mijn nieuwe leven hier. Hopelijk wordt het vanaf nu alleen maar leuker.”

Laatste dag (in de rij bij de Laurenskerk voor Night of the Songs)
“Vijf dagen achter elkaar feesten, dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ben helemaal kapot. Maar het was wel de moeite waard. En nu heb ik heel veel zin om echt te gaan studeren.”

‘Volgens mij zit iedereen in hetzelfde schuitje’

Brent Rundberg (21), Zoetermeer, bachelor Psychologie Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Al die nieuwe mensen die ik ga leren kennen. Eigenlijk vind ik het best wel spannend.”

Laatste dag (gegeten bij Vapiano met zijn groepje)
“Ik vond het helemaal geweldig. Volgens mij zit iedereen in hetzelfde schuitje. Iemand zei gister tegen mij: ‘Als je twijfelt of je iets moet doen, kun je het beter met beide handen aanpakken.’ Dan heb je tenminste geen spijt dat je het niet deed.”

‘Wel wat meer feest dan ik had verwacht’

David Doelman (18), Gouda, bachelor Bedrijfskunde Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Ik sliep vannacht bij Laurentius en ik ben behoorlijk brak. Fijne start, haha! Maar ik heb er wel zin in hoor. Lekker overal kijken en misschien wel lid worden van een vereniging.”

Laatste dag (Colour your World Festival)
“Ik vond het echt lachen, die Eurekaweek, al was ik na drie uur al mijn groepje kwijt. Wel wat meer feest dan ik had gedacht. Geen lid geworden trouwens, dat komt volgend jaar wel als ik een kamer heb.”

‘Een heleboel nieuwe Insta-vrienden, missie geslaagd’

Younes Assou (19), Rotterdam, bachelor Bedrijfskunde en Fiscaal Recht Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Ik woon mijn hele leven al in het Oude Noorden maar toch doe ik mee aande Eurekaweek, om nieuwe mensenleren kennen van mijn studie. Dat ismijn doel, anders wordt het niet gezellig.”

Laatste dag (Colour your World Festival)
“Echt een topweek was dit. Ik heb met drie groepjes meegelopen en een heleboel Insta-vrienden gemaakt. Missie geslaagd. En nu aan de slag. Ik wil zo snel mogelijk mijn eigen bedrijf.”

‘Ik wil het andere Rotterdam leren kennen’

Sanne Vollenberg (18), Ridderkerk, International Bachelor in Psychology Beeld: Sanne van der Most

Eerste dag (De Doelen)
“Ik woon dichtbij, dus Rotterdam ken ik wel, maar vooral van het shoppen. Deze week wil ik het andere Rotterdam leren kennen. En misschien lid worden van een vereniging.”

Laatste dag (Colour your World Festival)
“Superleuk maar ook supervermoeiend, vooral de hele tijd switchen tussen Engels en Nederlands. En alsmaar feesten. Ik ben uiteindelijk geen lid geworden. Van te voren dacht ik aan RSG, maar ik heb toch té weinig info om echt te kunnen kiezen.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.