De afsluiting van de Eurekaweek met The Night of the Songs begon met een minuut stilte voor een overleden gids. De geneeskundestudent overleed thuis plotseling in de nacht van woensdag op donderdag.

Geen verband Eurekaweek

Omdat er na onderzoek geen verband bleek tussen het overlijden en de Eurekaweekactiviteiten, heeft de universiteit in overleg met de betrokken studenten besloten de feestelijke afsluiting van de introductieweek door te laten gaan.

De voorzitter van de Eurekaweekcommissie Laurens Coumou hield een korte toespraak voorafgaand aan de minuut stilte voor een gehoor van zo’n tweeduizend studenten in de Laurenskerk.

Troostende studiegenoten

EM-verslaggever Floris Hager was bij The Night of the Songs aanwezig: “Het duurde vrij lang voordat de hele kerk stil was, niet iedereen had door wat er gebeurde. Aan de zijkant van de kerk was een lint gespannen met daarachter huilende en elkaar troostende studiegenoten en mede-gidsen van de overleden student. De minuut stilte eindigde met applaus van de hele zaal. De meeste studenten achter het lint vertrokken na de minuut stilte”, aldus Hager.

De Eurekaweekcommissie was zeer aangeslagen, zag gids Esmeralda de Zwart (student Geschiedenis), die met haar groepje vooraan stond en werd overvallen door het slechte nieuws. “Eerst joelden we nog, maar toen ik dit hoorde was voor mij de sfeer meteen weg. Het duurde na afloop even voor de stemming er weer in zat.”

Raakt de Eurekaweek

Hoofd studentenvoorzieningen Joop Matthijsse begeleidde de betrokken studenten en legt uit waarom besloten werd de feestavond door te laten gaan: “Hoewel er feitelijk geen relatie is tussen het overlijden en de Eurekaweek, raakt wat er gebeurd is de Eurekaweek: het was een gids en daarmee iemand die zich heeft ingezet voor de Eurekaweek. Hij maakte deel uit van een hechte groep geneeskundegidsen. Daar moet je wat mee. Na overleg met de medestudenten en de Eurekaweekcommissie hebben we daarom besloten, we gaan door, maar we staan er wel bij stil.”

Faculteit biedt ondersteuning

Behalve de minuut stilte werd ook de muziek bij binnenkomst en de start van de band aangepast aan de omstandigheden. Ook de gebruikelijke huldiging van de Eurekaweekcommissie na afloop, vond in een soberder sfeer plaats.

De betrokken studenten worden verder binnen de faculteit Geneeskunde opgevangen en ondersteund, aldus Matthijsse.