230 ambtenaren van de gemeente Rotterdam leidden maandag tijdens de eerste dag van de Eurekaweek 3200 studenten rond door de stad.
“Andere jaren huurden we gidsen in om de rondleidingen te geven. Dit jaar wilden we het ambtenaren laten doen. Ook zij kennen de stad goed en kijken vanuit hun functie op allerlei manieren naar Rotterdam”, vertelt projectleider Ton Legerstee van het programma Sterke Schouders.
Slechte lijstjes
“Rotterdam was toch altijd de stad van de slechte lijstjes, maar dat is heel erg aan het veranderen”, zegt Legerstee. “Met Sterke Schouders proberen we een aantal doelgroepen, zoals studenten, meer te betrekken bij de stad, om Rotterdam aantrekkelijker te maken voor hogeropgeleiden.” Legerstee verzamelde 230 ambtenaren, van directeuren tot projectmedewerkers, die vrijwillig als ‘stadsloods’ fungeerden. Zij verzorgden vijf verschillende routes van anderhalf uur door de stad.
Nienke Riemersma was maandagmiddag een van de stadsloodsen. Als stadsmarinier High Impact Crimes adviseert ze normaal gesproken de burgemeester over woninginbraak, geweld op straat en overvallen. “Toen ik dat aan de eerstejaars vertelde, schrokken ze wel even”, vertelt Riemersma. “Maar gelukkig heb ik ze vooral de positieve kanten van de stad laten zien.”
Skyline
Haar groepje eerstejaars sociologiestudenten kreeg de jazzroute, een rondleiding langs onder meer het museumpark, de Witte de Withstraat en iconen als de Erasmusbrug en het beeld De Verwoeste Stad van Zadkine aan de Leuvehaven.
“Het is jammer dat je in anderhalf uur maar zo weinig kunt laten zien”, zegt Riemersma. “Natuurlijk toon je ze de skyline en belangrijke plekken, maar ik vond het vooral leuk om ook iets te vertellen over de wat minder voor de hand liggende plekken als de Pauluskerk en Heilige Boontjes op het Eendrachtsplein. En ik heb ze aangeraden om snel een keer Rotterdam-Zuid te bezoeken.”
Tour voor ouders
Legerstee is erg enthousiast over de vernieuwde opzet van de kennismaking met de stad. “Dit win je tien keer terug. Ook voor beleidsmakers is het nuttig om eens op een andere manier naar de stad te kijken”, denkt Legerstee. “Een van de stadsloodsen heeft bijvoorbeeld veel contacten met bedrijven. Zij heeft haar nummer gegeven aan eerstejaars, zodat de studenten haar kunnen bellen als ze bijvoorbeeld een stage zoeken.” Het zijn precies dat soort contacten tussen de universiteit en de stad die Sterke Schouders wil bevorderen.
Een idee voor volgend jaar heeft Legerstee ook al: “Veel internationale studenten komen samen met hun ouders aan in Rotterdam. Een aantal van hen was teleurgesteld dat er geen tour voor ouders was.” Als het aan hem ligt komt die er volgend jaar wel.
Meer lezen over de Eurekaweek? In deze special verzamelen we alle verhalen, reportages en nieuwsberichten.