Denk aan je toekomst, stel doelen en ga ervoor. Dat was de boodschap in een notendop, die zo’n tweehonderd aanstaande studenten van de ESL, Geneeskunde, Gezondheidswetenschappen en Liberal Arts & Sciences meekregen tijdens verschillende colleges, workshops en trainingen. Persoonlijk leiderschap en het creëren van een eigen toekomst stonden de afgelopen dagen centraal tijdens het Pre Academic Programme (PAP) voor aanstormende studenten van de Erasmus Universiteit.

Het thema van dit jaar, ‘MyFuture’, zegt genoeg: jij bepaalt jouw toekomst. “Alles is haalbaar zo lang je er voor werkt. Het is oké om te denken dat je alles aan kan en dat alles mogelijk is, dat is geen arrogantie. Deze manier van denken is het belangrijkste wat ik deze week heb geleerd”, zegt Esmeralda Hasselbach (21, Rechtsgeleerdheid).

Inspirerende omgeving

Carmen Hoepel (21) sluit zich aan bij haar toekomstig medestudente: “Durf te dromen en maak deze dromen waar.” Ze vond het in het begin lastig om zichzelf bloot te geven aan de andere deelnemers. Hoepel: “Je bent heel intensief bezig met je persoonlijke gevoelens en je wordt je bewust van je eigen angsten.” Maar al met al kijkt de voormalig hbo’er op een positieve manier terug op de week. “Ik heb veel ambitieuze mensen ontmoet, het is een erg inspirerende omgeving.”

De deelnemers gaan in verschillende groepjes in het C-gebouw aan de slag met het bedenken van verklaringen: beloftes geformuleerd op basis van de opgedane kennis tijdens het PAP. Zo bedacht de groep van Mr.drs. Economie en Recht de slogan ‘Alles geven’, een afkorting van woorden die de groepsleden belangrijk vinden voor een succesvolle studententijd: ambitie, loyaliteit, liefde, eerlijkheid, succes, gezelligheid, economisch, veelzijdigheid, empathie en nieuwsgierigheid. Deze tutorgroep wordt uiteindelijk voor zijn creativiteit beloond met de hoofdprijs voor beste eindpresentatie.

pre academic programme 2017 pap (3)
Esmeralda Hasselbach (boven) en Carmen Hoepel (onder) kennen elkaar pas een paar dagen, maar de twee zijn nu al onafscheidelijk. Beeld door: Jack Parker

Vrienden

Voor Cor Kanters (Mr.drs. Economie en Recht) was het snel duidelijk dat hij aan het PAP wilde deelnemen. “Het leek me verstandig om alvast in de studiemodus te komen en me aan te passen aan het universiteitsleven.” De topsporter – Kanters schaakt op hoog niveau – stak het meest op van de workshop over het stellen van doelen: “De programmamanager had me meteen te pakken met zijn slogan ‘Studeren is topsport’. Ook de opdracht waarbij we een afstudeerspeech moesten schrijven heeft me aan het denken gezet.”

Maar de belangrijkste reden om deel te nemen aan het PAP was voor Kanters dat hij alvast vrienden zou kunnen maken voordat hij aan zijn studie begint. “Ik ben heel blij dat ik heb meegedaan, want nu hoef ik de eerste dagen van mijn studie minder moeite te doen om mensen te leren kennen.” Cor vond het programma zelfs zo leuk dat hij volgend jaar student-assistent wil worden zodat hij zelf nieuwe eerstejaars kan helpen.

pre academic programme 2017 pap (1)
Tijdens de colleges is er ruimte voor interactie tussen de spreker en deelnemers. Beeld door: Jack Parker

Tijdrit

Programmamanager Gerard Hogendoorn vergelijkt het PAP met een tijdrit: “Vanaf de eerste week van je studie moet je gasgeven, net als bij de start van een tijdrit waarbij de spieren volledig moeten zijn opgewarmd.” Het programma is dus een soort warming-up, waardoor studenten optimaal voorbereid kunnen beginnen aan hun studie.

De deelnemers krijgen ook hulp bij de vorming van hun persoonlijkheid en bij het ontwikkelen van wetenschappelijk inzicht. Iedere student krijgt hiervoor gelijke kansen, “dus ook de zoon van de puntlasser uit Spijkenisse”, licht Hogendoorn toe. Bij een grote groep studenten is de academische wereld namelijk niet met de paplepel ingegoten en voor hen is het studeren aan de universiteit dus nog onbekend terrein.

Welkom

Hogendoorn vindt het ten slotte belangrijk dat studenten zich thuis voelen aan de EUR. “Wij willen onze nieuwe studenten het gevoel geven dat ze welkom zijn. Het besef dat je ergens bij hoort en dat je er toe doet, kan bijdragen aan meer zelfvertrouwen en aan betere studieresultaten.  Zeker in de eerste onderwijsblokken van het jaar zien we bij PAP-deelnemers positieve effecten ten opzichte van andere studenten.”