Acht pas gepromoveerde onderzoekers aan de Erasmus Universiteit krijgen een Veni-beurs van maximaal 250.000 euro. De Veni-beurzen worden jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De Rotterdamse onderzoeken gaan onder andere over de verbanden tussen liefde en seks in intieme relaties van jongeren, de cognitieve mechanismen die aan de basis liggen van zelfbeheersing en hoe een eerste indruk van docenten op studenten de eindscores van die studenten beïnvloedt.

14 procent gehonoreerd

De Veni geeft veelbelovende jonge wetenschappers drie jaar de tijd om hun ideeën verder te ontwikkelen. Het is een van de drie financieringsvormen (naast Vidi en Vici) die deel uit maakt van de vernieuwingsimpuls van het NWO. De Veni is voor pas gepromoveerde onderzoekers, de Vidi voor gepromoveerde onderzoekers die een paar jaar onderzoek doen en de Vici is voor senior onderzoekers.

In totaal krijgen 154 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-financiering, waarvan 87 mannen en 67 vrouwen. Van de aanvragen die de NWO kreeg voor een Veni-financiering, honoreerden ze dit jaar 14 procent.