Geschiedenisstudente Esmeralda de Zwart is net als veel andere Nederlanders op vakantie op Kos, als daar in de nacht van donderdag op vrijdag de aarde begint te beven. “Wat gebeurt hier? Alles beweegt, het harde geluid houdt aan en ik begin te gillen naar mijn moeder.”

aardbeving kos foto esmeralda de zwart (4)
Het gat in het plafond in het appartementencomplex. Beeld door: Esmeralda de Zwart

De 20-jarige Esmeralda, studentredacteur bij EM, sliep met haar familie in een appartement in de buurt van Kos-stad, zo’n zestien kilometer verwijderd van het epicentrum van de aardbeving. Rond 1.30 uur ’s nachts werd ze ruw gewekt. “Er klonk een geluid alsof een bulldozer zo ons appartement inreed. Ik opende mijn ogen en zag helemaal geen bulldozer. Wat gebeurt hier? Alles beweegt, het harde geluid blijft aanhouden en ik begin te gillen naar mijn moeder om haar wakker te maken.” Dan stopt het schudden. Maar nog voordat haar moeder naar haar toe kan komen, begint het weer. Dan schreeuwt haar vader dat ze naar buiten moet gaan.

“Onderweg valt mijn oog op een gat in het plafond van de galerij en ik moet over het bijbehorende puin heen stappen”, vertelt Esmeralda. “We snellen de trap af en buiten zegt de baliemedewerker van het hotel dat we landinwaarts moeten lopen en weg van elektriciteit en gebouwen moeten blijven.”

Tsunamigevaar

Buiten staan andere vakantiegangers bij elkaar op de parkeerplaats. “Ik bevatte nog steeds niet helemaal wat er zojuist gebeurd was, tot een vrouw naast me het woord tsunami in de mond nam. Ze had op internet gelezen dat de beving 6,7 op de schaal van Richter was en het epicentrum in zee lag. De schrik sloeg me om het hart maar voordat ik na kon denken over verdere gevolgen, trilde de aarde weer. Iedereen hield de adem in.”

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich onder de zee tussen Kos en de Turkse badplaats Bodrum. De tsunami kwam, maar was te klein om grote schade aan te richten. Wel kwamen door de aardbeving twee toeristen om het leven en honderden raakten gewond.