Je kunt de universiteit bijvoorbeeld beoordelen op haar eigen Facebookpagina. De resultaten zijn wisselend. Quinlan Quan Tran vindt de EUR “de mooiste universiteit die ik ooit gekend heb”, terwijl Nikolai Schörken de campus “Vol met domme mensen” vindt zitten. Ene Lavt Lala geeft vijf sterren, maar wordt daarbij niet gehinderd door enige ervaring: “Dat weet ik niet. Ben er nooit geweest.”

Belachelijk slechte pizza’s

Google Maps is een andere goudmijn vol bijzondere recensies over alles des Erasmus. De universiteit als geheel krijgt gemiddeld een 4,3 (op een schaal van 5) van 31 recensenten. Marga van Oorschot bijvoorbeeld geeft vijf sterren, maar de argumentatie is wat onduidelijk: “Any University can be great, but the real University is God and Jesus and the Holy Ghost. If you get saved and baptized (totally submerged), see where believe can take you. Yale is of the devil.” Eat that, Yale. ‘Gert Pret’ is daarentegen ietwat teleurgesteld over het arbeidsperspectief na het afronden van zijn studie. Of, zoals hij het zelf formuleert: “Had mn bul gehaald hiero jaruh geleden is tog wel veranderd he werk nu in de haves van rottedam is wel hard werkug ken nog net mn biertje kopuh” (4 sterren).

Over het Erasmus Paviljoen zijn de meningen verdeeld: de een vindt het lawaaiig, de ander noemt het ‘lekker eten maar niet duur’. Over één ding zijn de Google Mapsrecensenten eensgezind: de pizza’s bij het Paviljoen zijn ‘belachelijk slecht’. Henk Jansen (1 ster) is daarnaast diep teleurgesteld in de limonades: ‘walgelijk’. Op reviewsite Yelp is ‘Chermain W.’ positiever: “Hun beef burger met rozemarijn frites is mijn absolute favoriet. Enige nadeel is dat je me daarna kan wegrollen.”

De andere horecagelegenheden op de campus hebben weinig reviews, met uitzondering van café In de Smitse en de Starbucks in het foodcourt. De Smitse krijgt op Foursquare slechts een 3,3. “Redelijke goedkope drankjes, maar het café gaat veel te vroeg dicht”, vindt Peter Christianson. Op Google Maps scoort het café een 4,2: “Toplocatie”, oordeelt Remko van Haften. De Starbucks krijgt van 36 recensenten gemiddeld een 3,9. “Redelijke koffie voor een veeeel te hoge prijs”, vindt Hugo van der Heide. De campussupermarkt scoort iets lager: een 3,8. “Goed assortiment, maar hoge prijzen”. Ook wordt er geklaagd over de ‘agressieve muziek’.

Lekker cheap

Infographic

Mensen beoordelen zelfs de studiegebouwen van de campus op internet. Hoewel EUR-studenten normaal gesproken steen en been klagen over het gebrek aan studieplekken in het Polakgebouw, zijn de recensies online opvallend positief: 4,8 sterren. ‘Cool gebouw’, ‘prachtige architectuur’, ‘AWESOME’: de recensenten komen superlatieven tekort. Met 4 sterren scoort het Van der Gootgebouw iets lager, terwijl Mandeville niet verder dan 3 komt. De net gerenoveerde Universiteitsbibliotheek heeft nog geen recensies, dus grijp je kans.

Bij het sportgebouw (4,3 sterren) zijn vooral de lage prijzen in trek, zowel die van de kantine als voor het sporten. “Toen ik er voor de 1e x kwam had ik zoiets van Huh? de prijzen kloppen niet hoor…Alles was zo lekker cheap :-)”, meldt Yelp. “Beetje oud gebouw, maar voor de rest heel erg goedkoop en erg gezellig”, vindt ‘Kareyu’ op Google Maps. En ja, ook de faculteiten mag je beoordelen. Neem de Rotterdam School of Management, bekend om zijn immer bescheiden studenten. “The best school in the Netherlands”, vindt N. Kumar, terwijl Mateusz Bochenczak jubelt over “Amazing school, amazing people”.

Maar als je wilt weten hoe EUR-studenten écht denken, moet je je melden op de Facebookpagina van EUR Confessions. Daar kunnen studenten anoniem hun beklag doen. Zoals over het Polakgebouw, dat ook in de zomer bespot blijft worden: “Dan is het eens eindelijk lekker weer, is er nog steeds geen plek in Polak!”