Hoogleraar Erasmus MC benoemd tot lid van de KNAW

Wiro Niessen, hoogleraar Medische beeldverwerking, is een van de 26 nieuwe leden. Daarnaast werden vanwege het Johanna Westerdijk Jaar tien extra vrouwelijke wetenschappers tot lid benoemd.

Wiro Niessen tijdens een lunchlezing van studievereniging Variscopic (Klinische Technologie) Beeld: Variscopic

Wiro Niessen is woensdag benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Niessen is hoogleraar Medische beeldverwerking aan het Erasmus MC en de TU Delft.

Het onderzoek van Niessen richt zich op het diagnosticeren en voorspellen van neurologische aandoeningen als alzheimer en hart- en vaatziekten. Hij houdt zich bezig met het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden medische beelden. De bestaande en zelf ontworpen software moet ziektepatronen herkennen. Door op grote schaal bijvoorbeeld MRI-beelden van de hersenen te analyseren en te vergelijken is het mogelijk om dementie te ontdekken, te diagnosticeren of zelfs te voorspellen.

Extra vrouwelijke wetenschappers

Normaal gesproken kiest de KNAW, die ruim vijfhonderd leden telt, elk jaar zestien nieuwkomers, maar dit jaar hield ze een extra ronde voor tien vrouwelijke wetenschappers: het is precies honderd jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar, Johanna Westerdijk, haar oratie hield.

Op de lijst staan nu dertien vrouwen. Dat betekent dat er in de ‘normale’ ronde slechts drie vrouwen geselecteerd zijn, tegenover dertien mannen. “Dat is inderdaad relatief weinig”, erkent een woordvoerder. “Twee jaar geleden bijvoorbeeld hadden we in de reguliere ronde gelijke aantallen mannen en vrouwen.”

Nieuwe ronde

Welke tien vrouwelijke leden via de extra ronde zijn benoemd, wil de KNAW niet zeggen. Ze wil geen onderscheid maken tussen de leden, die volgens ‘precies dezelfde criteria’ zijn geselecteerd.

Vanaf deze maand kunnen de nominaties voor volgend jaar worden doorgegeven. Ook dan is er een extra ‘Westerdijkronde’, ditmaal voor zes vrouwelijke leden. De KNAW hoopt dat er in de reguliere ronde weer meer vrouwen worden voorgedragen.

Alle benoemingen zijn hier te vinden.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.