Kroon podium
De aankleding van het podium wordt pas op het laatste moment aangebracht.

De verjaardag van onze koning vieren op een feest georganiseerd door studenten? Aan de voet van de Erasmusbrug is donderdag de tweede editie van het Kroon Festival. EM nam deze week een kijkje bij de opbouw en peilde de weerzenuwen bij de organisatie.

De koudste koninklijke feestdag in dertig jaar met een temperatuur die lager ligt dan tijdens de afgelopen kerstdagen. De voorspellingen voor het weer op Koningsdag beloven niet veel goeds, maar de organisatoren van het Kroon Festival houden de moed erin. “Het weer begint wel een obsessie voor ons te worden,” zegt organisator Jeroen Poorte (masterstudent aan de RSM), terwijl hij schuilt voor de zoveelste hagelbui die deze ochtend het Willemsplein teistert. “Onbewust kijken we heel de tijd op onze iPhones, alleen die voorspellen allemaal wat anders dus daar hebben we niks aan. Maar we hebben een app gevonden die prima weer voorspelt voor donderdag, dus daar houden we ons aan vast en die plaatjes posten we maar op onze Facebook.”

Studenten

De artiesten die optreden zijn echt niet minder dan bij onze collega’s

Jeroen Poorte

Dit jaar organiseren studenten van het RSC (vanuit de stichting Rotterdam Events) voor de 21e keer een feest tijdens de koninklijke feestdag. In het verleden onder veel verschillende namen, maar vorig jaar is besloten voor de komende tijd de naam Kroon Festival te gebruiken. “Dat is wel zo duidelijk en voor de naamsbekendheid is het goed,” verklaart Poorte, die deze editie samen met vijf medestudenten het organisatiecomité vormt. “Met deze naam kunnen we blijven doorgaan, wie ook de opvolger van Willem-Alexander wordt.”

De studenten zijn samen met dertig vrijwilligers (lees: eerstejaars van RSC) dag en nacht aan het werk op het Willemsplein om tussen de Spido-toeristen en regenbuien door het festivalterrein klaar te maken. Met tape is op de grond heel het terrein al uitgezet, maar verder staat er buiten het geraamte van het podium en de geluidstent nog niets. “Wij mochten maandag pas voor het eerst hier aan de slag, vanwege alle toeristen die met de boot willen. Die moeten er nog wel langs kunnen. Pas donderdagochtend om half 12 is heel het plein voor ons alleen. Tot dat moment proberen we met linten er voor te zorgen dat alles veilig verloopt, maar daar trekt niet iedereen zich wat van aan.”

Toeristen

Dat blijkt een understatement. Linten, vorkheftrucs of bestelbusjes, het maakt niet uit. De toeristen laten zich niet tegenhouden en willen vooral in een rechte lijn richting de Spido. Daarom worden er snel tientallen hekken van gereedstaande vrachtwagens getild, zodat alle dagjesmensen om het terrein heen kun worden geleid. Alleen Poorte trekt zich af en toe even terug in een Peugeot van één van de organisatoren. “Ons kantoor. Dat is nodig, want het is niet normaal wat er de laatste dagen allemaal nog bij komt kijken. Er moet zoveel geregeld worden.”

Kroon hekken
Eerstejaars zetten samen met de organisatie het hekwerk van het festival neer

Wij mochten maandag pas voor het eerst hier aan de slag, vanwege alle toeristen die met de boot willen

Jeroen Poorte

Het grootste verschil met al die andere festivals in Rotterdam en omgeving is de prijs. Waar late beslissers voor bijvoorbeeld Oranjebitter of Kralingse Bos Festival minimaal 30 euro kwijt zijn, kost een kaartje voor het Kroon Festival de helft. “Dat levert soms wel problemen op, want mensen denken dan toch: dat zal wel niks zijn. Maar wij zijn een stichting en hoeven er ook helemaal niet rijk van te worden. De artiesten die optreden zijn echt niet minder dan bij onze collega’s.”

Voorspellingen voor het aantal bezoekers durft Poorte nog niet te geven. “Na de regen van vorig jaar merk je dat mensen toch langer wachten met het kopen van een kaartje. Je ziet wel meteen een piek in de kaartverkoop als we een foto van een positieve weersvoorspelling op onze Facebook plaatsen. En we hopen dat onze prijs de late beslissers nog over de streep trekt.”