Dertig leerlingen, acht intensieve lesdagen en één uitreiking ter afsluiting. Dat is in een notendop de Erasmus University College Junior, een project dat leerlingen met verschillende achtergronden kennis laat maken met studeren aan een universiteit.

Er wordt geschreven, gemompeld, geschrapt en geoefend in Kamer 10 van het EUC-gebouw aan de Nieuwemarkt. “Denk aan Obama”, zegt  Niko Schonebau, docent Retorica, terwijl hij rondloopt. “Schrijf een speech waarvan we zullen trillen in onze stoelen van enthousiasme.”

Vandaag zullen de leerlingen in aanwezigheid van hun eigen en andere ouders, een speech geven over een gebeurtenis of les die indruk op ze heeft gemaakt. Ook krijgen ze direct feedback op hun toespraak, maar een indrukwekkende speech schrijven blijkt een echte kunst: “Je praat kalm en je stem is helder”, krijgt een van de leerlingen te horen, en een ander: “Het was een mooie speech, maar doe de volgende keer je kauwgom weg, want ik werd erdoor afgeleid”, klinkt het eerlijk. Nog geen Obama’s, maar wel op de goede weg, is de conclusie.

Niet vanzelfsprekend

Erasmus University College EUC junior (3)
Sevval en haar moeder Yadikar. Sevval wil Humanities studeren aan het EUC.

‘Ze is heel slim en volwassen voor haar leeftijd, maar ze moet ook genieten van haar jeugd.’

De moeder van Sevval

De deelnemende leerlingen hadden verschillende redenen om mee te doen aan het project. Voor Sevval Demir (16), een vrolijke en intelligente jonge vrouw, die niet op haar mondje is gevallen, heeft EUC Junior haar vooral zelfvertrouwen gegeven. “Ik ben de eerste in mijn directe familie die gaat studeren aan een universiteit”, zegt ze terwijl haar moeder bevestigend en trots knikt.

“Mijn ouders zouden me sowieso hebben gepusht om verder te studeren, maar nu hoeft dat niet meer. Waarom ik twijfelde? Ik maakte me vooral zorgen over de studielast. Kan ik de universiteit wel aan? Toen ik erachter kwam dat alles wat we hier deden en leerden hetzelfde is als echt studeren aan een universiteit, was ik enorm opgelucht. Ik dacht ‘ik kan dit wel’ en wil hier nu heel graag Humanities studeren.” Moeder Yadikar is trots op haar dochter, maar zou af en toen willen dat ze zich meer als een 16-jarige zou gedragen. “Ze is heel slim en volwassen voor haar leeftijd, maar ze moet ook genieten van haar jeugd.”

Goede babbel

Noah van Broekhoven (16) wilde een pre-universitair programma volgen aan de universiteit van Leiden, maar koos toch voor het EUC. “Je leert in korte tijd veel en het staat goed op je cv, maar in Leiden zou ik met 3.000 anderen colleges volgen, terwijl EUC Junior juist heel kleinschalig is. Dat sprak me aan en ik heb geen moment spijt gehad.” Noah’s vader Willem heeft zelf niet gestudeerd, maar zag al vroeg dat Noah een slimme jongen was. “Hij pakt dingen snel op en heeft een goede babbel. We zijn ontzettend trots op hem en hopen dat hij heel gelukkig wordt.”

Verveling

Erasmus University College EUC junior (4)
Lucienne en haar ouders Willem en Vera. Lucienne denkt dat ze Bestuurskunde en Filosofie gaat studeren aan de EUR.

Lucienne de Rooij (16) zit op het Marnix Gymnasium en vindt het project een verrijking. “Op school verveelde ik me snel en de lessen waren altijd hetzelfde”, zegt ze volwassen. “Ik heb hier nieuwe dingen geleerd, zoals academisch schrijven, jezelf presenteren en naar anderen luisteren; niets is geheel objectief, er zijn meerdere percepties.” Volgens moeder Vera is Lucienne enorm gegroeid: “Ze heeft feeling gekregen voor wat studeren inhoudt, weet beter wat ze leuk vindt en is daarnaast zelfverzekerder en nieuwsgieriger geworden.”

Ontwikkeling

Erasmus University College EUC junior (2)
Noah van Broekhoven (r) en vader Willem. Noah weet door EUC Junior zeker dat hij Geneeskunde wil studeren.

Na de speeches was het tijd voor de officiële uitreiking, waarbij iedere leerling persoonlijk geïntroduceerd werd door coördinator Iris Bos. Vervolgens ontvingen ze, onder luid applaus en geflits van camera’s, een certificaat uit handen van Maarten Frens, dean van het Erasmus University College.

“Het is me goed bevallen”, zegt Frens na afloop van de uitreiking. “Aan het begin waren ze wat onwennig; hadden ze het gevoel dat ze hier niet thuishoorden, maar dat is nu helemaal veranderd. Of we hiermee doorgaan? Die kans is groot; het programma is door de leerlingen goed gewaardeerd en de blauwdruk ligt er. We gaan natuurlijk eerst evalueren en de feedback bespreken, maar we zijn positief.”