Laadpalen zijn vaak bezet, wat kan leiden tot spanningen in de buurt: de hele avond bezet houden, boze mailtjes naar collega’s of buren. Bovendien wordt elke elektrische auto meestal direct na thuiskomst aan de paal gehangen, wat leidt tot behoorlijke pieken voor elektriciteitsleveranciers.

Angelo Tsereklas-Zafeirkis, student aan de Rotterdam School of Management, zocht in zijn winnende scriptieprijs naar een oplossing voor dit probleem.  Hij gebruikte daarvoor in zijn onderzoek een app waarmee het gedrag van bezitters van een elektrische auto beinvloed wordt door de elektriciteitsprijs te variëren.

Prijs aan de pomp

‘In onze ogen is dit de weg die studenten zouden moeten bewandelen’

Juryvoorzitter Jerwin Tholen

Op basis van het gemeten bepaalt de app de ‘prijs aan de pomp’: zo wordt het massaal opladen na thuiskomst ontmoedigd en de piekbelasting beter verdeeld. In de woorden van juryvoorzitter Jerwin Tholen (KPMG): “Met zijn app draagt Tsereklas-Zafeirkis bij aan de oplossing voor een probleem dat zich straks gaat aandienen: aanzienlijke wachttijden bij oplaadstations op momenten dat iedereen zijn batterij wil opladen.”

De jury was erg te spreken over de onderzoeksopzet van de scriptie. Tholen: “Het onderzoek is een combinatie van literatuurstudie, een analyse van harde feiten en het ontwerp van financiële modellen gebaseerd op nieuwe consumentengegevens die door middel van een app zijn verkregen. In onze ogen is dit de weg die studenten zouden moeten bewandelen: het toepassen van de dagelijks gebruikte technologie in onderzoek.”

Geldprijs

De KPMG-RSM Sustainability Master Thesis Award wordt ieder jaar uitgereikt door accountantskantoor KPMG aan een scriptie die bijdraagt aan een meer duurzame samenleving. De jury bestond behalve uit Tholen ook uit Jan Bom, hoofdredacteur van P+, Bert Tulleners van de Rock Group en Henriette Davelaar, hoofd duurzaamheid bij PGGM. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1.000 euro.