‘Alle lidstaten die op de sprekerslijst willen worden gezet, moeten nu hun bordje omhoog houden.’ Dit is wat ik de afgelopen zes maanden bijna elke dinsdagavond hoorde.

Zes maanden geleden besloot ik me in te schrijven voor het National Model United Nations-programma, een prestigieus project met veel trainingsdagen en aan het einde een grote conferentie. Het kost veel tijd, energie en betrokkenheid. Je hele leven wordt overgenomen als je wilt slagen bij het NMUN. Maar omdat internationale politiek me altijd al intrigeerde en ik toch de neurotische trek heb dat ik mezelf altijd bezig moet houden, heb ik me natuurlijk aangemeld.

Ik kan je vertellen dat zelfs de toelatingsrondes al heel intensief zijn. De eerste ronde begint met het indienen van een motivatiebrief. Als je wordt uitgekozen, moet je deelnemen aan een VN-modelsimulatie zonder dat je van tevoren weet wat je moet doen. Klinkt leuk, toch? Ik had het geluk (lees: ik heb me kapot gewerkt) om te worden uitgekozen voor beide ronden en werd uiteindelijk één van de veertien afgevaardigden die een lidstaat mochten vertegenwoordigen bij de NMUN-conferentie in de Verenigde Staten.

De selectieprocedure was voorbij, maar het werk was nog maar net begonnen. Het volgende wat moest gebeuren was het in duo’s opdelen van de veertien afgevaardigden, zodat elk duo in een VN-comité kon plaatsnemen. De volgende stap was het bekijken welke comités het meest interessant waren. Mijn eerste voorkeur ging uit naar de General Assembly Third Committee (GA3) omdat ze humanitaire onderwerpen bespreken, en een van de onderwerpen van dit jaar was het voorkomen van geweld en discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit. Dat onderwerp klonk me als muziek in de oren omdat ik progressief en actief ben op dit vlak.

Alles ging volgens plan, het leven was mooi, maar toen gebeurde er iets totaal ironisch: we moesten de Kirgizische Republiek vertegenwoordigen tijdens de conferentie. Geloof me maar als ik zeg dat Kirgistan niet bepaald voorstander is van niet-heteroseksuele geaardheden. Een homoseksuele man (ik heb het over mezelf, voor het geval dat nog niet duidelijk was) moest dus anti-LGBT-argumenten opvoeren tijdens de GA3. Dat was wel even een aparte ervaring.

De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt, maar ook plezier beleefd. Er kwamen steeds andere gastsprekers die ons dingen leerden, zoals spreken in het openbaar, lobbyen en onderhandelen. De conference wordt binnenkort al gehouden.

Op 31 maart vliegen we naar Washington D.C. voor het eerste deel van onze reis. Ik heb er veel zin in, maar ik ben ook gestrest over het inpakken en allerlei andere dingen (ik heb drie verschillende to-dolijstjes). Maar dat is een ander verhaal. Ik hou jullie op de hoogte tijdens mijn reis!

Wordt vervolgd.

Processed with VSCO with hb2 preset
The Cedo Nulli delegation

Cedo Nulli bij de National Model United Stations

Elk jaar neemt S.F.V. Cedo Nulli, de faculteitsvereniging van Sociale Wetenschappen, namens Erasmus University Rotterdam (EUR) deel aan de NMUN-conference in New York. Een delegatie van veertien zeer gemotiveerde studenten vertegenwoordigen een VN-lidstaat tijdens de conference en komen in aanraking met studenten van over de hele wereld. Gedurende zes maanden ontwikkelen de studenten hun vaardigheden onder begeleiding van twee ervaren voormalig afgevaardigden en talloze gastsprekers.

De voorbereiding voor de simulatie in New York bestaat uit een wekelijkse training op dinsdagavond. Onderwerpen als ‘wat zijn de functies en bevoegdheden van de VN?’ en ‘hoe kunnen we onze (tot dusver) onbekende lidstaat het best vertegenwoordigen?’ worden besproken. Het verkrijgen van praktische vaardigheden zoals lobbyen, onderhandelen, spreken in het openbaar en het schrijven van besluiten vormen een groot deel van het voorbereidingsproces.

The Cedo Nulli delegation:

 • veertien afgevaardigden, twee trainers en twee board supervisors

Verschillende nationaliteiten:

 • Duits, Nederlands, Colombiaans, Frans, Fins

Verschillende opleidingen:

 • Psychologie
 • Management of International Social Challenges
 • Bestuurskunde
 • International Public Management and Policy

Prijzen die door Cedo Nulli werden gewonnen:

 • 2011 – ‘Outstanding Delegation’ (beste 10%);
 • 2012 – ‘Distinguished Delegation’ (beste 20%);
 • 2013 – ‘Outstanding Delegation’ (beste 10%);
 • 2014 – ‘Distinguished Delegation’ (beste 20%);
 • 2015 – ‘Outstanding Delegation’ (beste 10%);
 • 2016 – ‘Outstanding Delegation’ (beste 10%).