Daar staan ze dan, de leden van ‘Hubris’. Zo trots als een pauw, met de ‘The Next Erasmus-trofee’, die een hersenpan moet voorstellen. De alumni en de student verprutsten (net als de mede-finalisten) de laatste en beslissende opdracht – het namaken van de botstructuur in een hand.

“Wij moeten het vooral hebben van ons brein, niet van onze handen. We zijn een beetje motorisch gestoord”, zegt Martijn Wols, de enige student van de groep. “De bokaal lijkt net een stressbal. Ik zou hem willen meenemen naar mijn werk”, vervolgt de 25-jarige bestuurskundestudent en communicatietrainer.

Vingervlugheid

‘Hubris’ weet in het Erasmus Paviljoen 22 andere teams te verslaan, door allerlei wetenschapsvragen goed en vooral snel te beantwoorden. “Deze overwinning is een kwestie van levenservaring”, concluderen de winnaars.

“En van Rianne’s vingervlugheid”, voegt Mark Adriaans (alumnus Geschiedenis, 30) eraan toe. Rianne Nieuwdorp (25), eveneens oud-geschiedenisstudent, nam de leiding tijdens de quiz en deed dat naar behoren.

Ze kent haar groepsgenoten van het EUR Honours Programme, dat ze vroeger samen volgden. Nieuwdorp: “We hebben gewonnen van het team dat hier was namens het huidige Honours Programme. Dat maakt het extra mooi.”

The Next Erasmus2
Een van de teams in de finale van The Next Erasmus in de editie van 2017. Beeld door: Arie Kers

Steenkolenengels

De ongeveer honderd deelnemers strijden tegen elkaar via een app op hun mobiele telefoon, net zoals bij een échte quiz op televisie. Op een paar momenten na werkt de techniek uitstekend. Een groot scherm vertoont beelden van hoogleraren die in steenkolen-Engels hun vragen stellen aan de kandidaten.

Why do humans have two eyes?’, vraagt een van de onderzoekers na een wat langdradig verhaal over het menselijk oog.

Zelfspot

Deze vraag blijkt te makkelijk. Maar niet voor Jur van der Beek (21). Zijn groep ‘RS Zaalvoetbal‘ gaat hier als enige de mist in. Volgens Van der Beek is het hebben van twee ogen ‘een aangeboren afwijking’. Het juiste antwoord is natuurlijk dat mensen twee ogen hebben om afstanden in te schatten. “We staan nu vierde. Van onder”, grapt de bedrijfskundestudent.

Deze nuchtere houding doet zijn groep goed, want langzaam maar zeker stijgt ‘RS Zaalvoetbal’ in het klassement. “Dit team is net als onze zaalvoetbalclub: we worden steeds beter”, zegt hij hoopvol.

En niets is minder waar: ‘RS Zaalvoetbal’ eindigt de avond uiteindelijk als vierde. Eén plekje naast het podium dus. Maar nét niet voldoende om deel te mogen nemen aan de finale. Desondanks is het team tevreden, laat Anna Koster (Sociologie, 23) weten: “We zijn in de top tien geëindigd. Nu kan ik lekker slapen vannacht.”

The Next Erasmus 3
Presenter Liz Berntsen addresses the teams. Beeld door: Arie Kers

Bont gezelschap

Winnaar ‘Hubris’ heeft nog meer geduchte concurrentie. Zo is ‘Viscious & Delicious’ lange tijd in de race voor de bovenste plekken.

‘In welk land werd het vrouwenkiesrecht het laatst ingevoerd?’. “Liechtenstein!”, schreeuwt de Rus Ilya Seryshev (24). “Ik zei het toch”, reageert hij triomfantelijk nadat zijn antwoord juist blijkt.

Het bonte gezelschap van Griekse, Italiaanse en Russische accounting- en finance-masterstudenten komt uiteindelijk net tekort voor een plek in de finale.

Lees één reactie