En direct gaat het fout: een vers geswifferde vloer, zó overheen gelopen. De schoenen mogen bij de Pole Inspiration Dance Studio niet verder dan de deurmat. Je staat immers direct in de dansstudio: houten vloer, spiegelwand, glimmende palen. Een 34-jarige instructrice zit op haar knieën en draait de schroeven van de palen aan. Het stemt niet gerust.

De dress code evenmin. Een lange trainingsbroek – best een strakke – kan in de tas blijven. De knieën moeten bloot, waarom is onduidelijk. In het kantoortje naast de studio rommelt een van de instructrices in een laatje onder een gevulde prijzenkast. Oh, ‘opluchting’ wanneer daar een blauw – nog véél strakker – broekje uit tevoorschijn komt.

Het argument: iederéén draagt het.

Dat klopt. En dus gaat ie aan. Zwaar is mijn stem toch nooit geweest.

Zelfvertrouwen

De groep is klein, de schaamte groot. De 75 minuten durende les begint met een warming-up. Het begrip intens dekt de lading, want zwaar is het zeker. De dames – mannen zijn er niet vandaag – planken, doen push-ups en maken origamiachtige bewegingen. Na tien minuten voelt afhaken aantrekkelijk. Het echte werk moet dan nog beginnen.

De instructrice paaldanst al drie jaar. “Ik fitnesste veel en vond mezelf sterk. Toen ging ik eens paaldansen. Nou, ik voelde me alsnog een slappeling. Het is een enorm zware sport. Ik zie het als workout.” De sport zou goed zijn voor coördinatie, spierkracht, flexibiliteit en zelfvertrouwen.

Paaldansen

Losssssssss op de paal

Eén van de advertenties stelt de retorische vraag: “Wil je je fit, bezweet en uitgedaagd voelen?” Meedoen kan op vijf niveaus, uiteenlopend van beginner – ‘de juiste les om je paaldansavontuur te beginnen’ tot advanced – ‘we gaan losssssssss op de paal’.

De deelneemsters ogen geen gram te zwaar. De spieren zijn goed zichtbaar, erotisch is het geen moment. Maar knipperen doen de oogleden wel wanneer halverwege de les uit het niets de leggings uit moeten. Een belevenis op zich: vrouwen duiken doorgaans voor minder de paskamer in.

Enfin. Of er ballen kunnen sneuvelen, luidt de vraag. Het antwoord: meestal gaat het goed. Ook dat stemt niet gerust. Ondertussen benadrukt de instructrice dat mannen ‘af en toe’ meedoen. “En die zijn echt niet allemaal gay. Dat is seksistisch om te denken.” Het woord stripper valt. “Als mensen vragen of ik dat ben, zeg ik: fuck no.”

De associatie met erotiek is onterecht, vinden de dames, die de sport vergelijken met een kunstvorm. Maar het blijft ongemakkelijk om langdurig naar een paaldansende vrouw te kijken, ook al gaat het om de instructrice. Benen zwiepen elegant als van elastiek, en maar blijven lachen.

Paaldansen

Sexy

Toch is sexy hier geen vies woord. Zo kunnen liefhebbers zich bij de studio inschrijven voor het thema Sexy Pole, ofwel ‘de perfecte les voor degenen die willen leren hoe ze sierlijk kunnen dansen op hakken en hun vrouwelijkheid tijdens het paaldansen te uiten’. Hakken zijn verplicht.

Dan zelf de paal in. Dat voelt onnatuurlijk, ongemakkelijk en onprettig. De lat ligt relatief laag. Eerst die paal voelen: koud en glad. De een draait, de andere niet. Dat regel je dus met schroefjes. Voor zweethandjes ligt een stroefmaakmiddeltje in de kast. Ook aanwezig: talkpoeder.

Brute spierkracht

Eerste oefening: optrekken aan de paal. Dat lukt prima. Al snel moet het spannender. Dat houdt in: rechterbeen om de paal klemmen, het linkerbeen elegant in de lucht gooien. Gewicht erbij en een rondje is een feit. Klinkt makkelijk, is het niet.

Maar wat fijn om een speciale mannenoefening te krijgen. Zo’n oefening die brute spierkracht vereist, zo’n oefening die je – staand in blauwe hotpants – je alsnog weer even man laat voelen.

Optrekken dus. En dan een koprol in de paal. Klinkt moeilijk, is het ook. Toch lukt het, met een duwtje in de goede richting van de instructrice. Zij, met een lach uit medelijden: ‘Je bent een talent.’

Dat valt reuze mee en het zelfvertrouwen, toch al broos vanwege De Broek, daalt verder wanneer de instructrice haar beste trucs toont. De show beneemt je de adem. Tientallen EUR-studenten, veelal vrouw, dromen inmiddels van dezelfde kunsten.

Paaldansen
Beeld door: Joshua Kruter

Gratis cursus

Op weg naar huis beginnen de spieren al te trekken. Een dag later is dat nog veel erger. Enorme spierpijn, maar dat mag: het is de eerste stap op weg naar een ‘fit, bezweet en uitgedaagd’ leven. En daar is verdomd weinig erotisch aan.

De Pole Inspiration Dance Studio is gevestigd aan de Admiraal de Ruyterweg 26A. Informatie is verkrijgbaar via 06 87 73 47 26. Studenten kunnen meedoen voor 39 euro per maand. Op vertoon van de Erasmus Sport-pas is zelfs een gratis cursus te volgen. Makkelijk: reserveren is mogelijk via een app.