Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Caroline de Pater (57)

Studie: Beleid, Management en Gezondheidszorg (1985-1989)

Huidige baan: Met haar bedrijf Denk- en Doewerk denkt ze mee over nieuw beleid in de geestelijke gezondheidszorg. “Als de werkvloer vraagt om verbetering, begeleid ik als ‘buitenstaander’ het proces, puur gericht op de inhoud.”

Carrièreverloop: Startte als medisch analist. Daarna ontpopte ze zich als ‘beleidsdier’ in de gezondheidszorg bij onder andere de Gezondheidsraad, ZonMw en de GGD Rotterdam-Rijnmond.

“De politieke dynamiek in mijn laatste baan bij de GGD Rotterdam-Rijnmond was compleet nieuw voor me. Anders dan in de wetenschap, willen de partijen in de gemeenteraad snel besluiten nemen. Rustig nadenken over de inhoud zit er daardoor niet in, en ambtenaren interpreteren jouw woorden in hun voordeel. Manipuleren is een lelijk woord, maar blijkbaar hoort het erbij in de politiek. Dat het meer om het besluit zelf gaat dan om de mensen op wie het betrekking heeft, was voor mij de grootste reden om daar te stoppen.”

Bloot
“Een paar maanden nadat ik mijn vaste baan opzegde, voelde ik me angstig. ‘Wat heb ik gedaan!?’ Onzeker over opdrachten was ik niet, want ik had het heel druk. Wel voelde ik me bloot zonder beschermende organisatie om me heen.

Even voelde Caroline de Pater angst om als zelfstandige aan het werk te gaan, want de beschermende organisatie viel weg. Nu is ze vooral gelukkig en gaat ze op zondagmiddag met liefde aan de slag voor een hoogleraar die á la minute haar hulp nodig heeft.

Dat verdween snel en nu vind ik het heerlijk om alleen ‘Caroline’ te zijn, zonder functie of organisatie die aan me kleven. Al betekent dat ook dat al mijn prestaties direct aan mijn naam worden verbonden. Dat is geweldig als het gaat om een succes, maar het geldt ook voor minder goede ervaringen met mij.

Om een smetje op mijn naam te voorkomen, ben ik dienstbaar. Ook in het weekend of op vakantie. Hoogleraren gaan nogal eens op zondagmiddag aan het werk en als er dan eentje aan de telefoon hangt, ga ik aan de slag. Kortom, je hebt de gunfactor door je dienstbaar op te stellen en door goed te zijn in je werk.”

Er chocola van maken
“Op dit moment schrijf ik een zorgstandaard voor eetstoornissen. In dat document van zo’n tachtig pagina’s schrijf ik hoe zorg voor mensen met eetstoornissen eruit moet zien. De inhoud komt van hoogleraren, onderzoekers en hulpverleners in de zorg, maar die kijken er elk anders naar door hun opleiding, overtuiging en bron van inkomsten. Als onafhankelijk schrijver ben ik bij die gesprekken om in vastgelopen discussies de overlap te benoemen. Ik heb er lol in om chocola te maken van al die meningen, zodat de betrokkenen verder kunnen.”

Psychische problemen zijn onzichtbaar
“Tussen de psychiatrie en de samenleving wil ik ook een brug slaan. Daarom maak ik een boek met interviews met psychiatrische patiënten. Er is veel onbegrip voor psychische problemen, omdat het vaak onzichtbaar is bij iemand. Het is geen gebroken been of een woekerende kankercel; het is zo moeilijk te begrijpen.

Een vrouw die ik interviewde verwoordde dat zo: ‘Nu ik darmkanker heb, krijg ik zó veel kaarten. Maar al die lieve woorden bleven uit toen ik depressief was.’ De vrouw is overleden.
Ik wil een lans breken voor iedereen in de geestelijke gezondheidszorg, zowel voor patiënten, als  voor hulpverleners. Die laatsten doen zulk goed werk!”