‘Selectie geneeskundestudenten werkt niet’

Uit het proefschrift van promovenda Anouk Wouters blijkt dat selectie aan de poort nauwelijks zin heeft bij de opleiding geneeskunde. De ervaringen van het Erasmus MC zijn echter anders.

Selectie aan de poort voor geneeskundestudenten heeft nauwelijks zin. Dat stelt Anouk Wouters van de Vrije Universiteit Amsterdam in haar proefschrift, waarop ze gisteren promoveerde.

Eisen stellen voordat aanmelders worden toegelaten tot hun studie – in het hoger onderwijs beter bekend als selectie aan de poort – wordt vaak genoemd als geschikte methode voor het weren van ongemotiveerde studenten. Het zou zorgen voor minder uitval.

Maar die uitval is bij geneeskunde al heel laag, zegt de promovenda. Zij sprak voor haar onderzoek onder meer scholieren die misschien geneeskunde willen gaan studeren. Ook stelde ze eerste- en vierdejaarsstudenten vragen over hun motivatie.

Daaraan hebben ze gewoonlijk geen gebrek. “De resultaten wijzen uit dat de motivatie, studieprestaties en bevlogenheid van geneeskundestudenten in Nederland over het algemeen goed zijn, ongeacht de wijze waarop studenten worden toegelaten tot de opleiding”, schrijft Wouters in haar conclusie.

Drempel

Selectie is volgens Wouters vooral een drempel voor studiekiezers uit lagere sociale milieus en die met een migrantenachtergrond. Scholieren zonder artsen in de familie of vriendenkring doen volgens haar eerder aan zelfselectie. Zij zouden het idee hebben ongeschikt te zijn voor de universiteit, mede doordat medische rolmodellen ontbreken.

Volgend studiejaar selecteren de geneeskundeopleidingen al hun studenten. Dat kan er volgens de onderzoeker toe leiden dat in de toekomst meer artsen afkomstig zijn uit autochtone, hoogopgeleide gezinnen.

Zorgwekkend, meent Wouters. “De diversiteit van de studentenpopulatie komt door selectie in het geding. De groep artsen moet divers zijn om goed aan te sluiten bij de behoeften van de maatschappij, die ook divers is.”

Decentrale selectie

Bij de bachelor Geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt een deel van de studenten al jaren decentraal geselecteerd. Dat houdt in dat studenten worden gekozen die ‘het best bij de opleiding passen’, zegt opleidingsdirecteur Axel Themmen van de Rotterdamse bacheloropleiding Geneeskunde tegen de Volkskrant.

Het gaat dan niet alleen om eindexamencijfers of toetsen, maar ook om niet-academische verdiensten, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of topprestaties op het gebied van sport of muziek. Als je die meeweegt, scoren studenten met een migrantenachtergrond of ‘eerstegeneratiestudenten’ (de eersten uit de familie die studeren) niet slechter.

“We zagen de afgelopen jaren dat die geselecteerde studenten het bijna net zo goed deden als de 8-plussers. Ze vallen zelden uit en studeren goed door”, vertelde Themmen al in 2011 aan het Hoger Onderwijs Persbureau. Destijds moesten studenten met een eindexamengemiddelde van onder de 8 loten, maar vanaf het studiejaar 2017-2018 wordt de loting volledig afgeschaft.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

  • Geef een reactie
  • Reacties

  • Je selecteert met deze criteria juist op de meer fortuinlijke studenten. De kansen om door de selectie te komen liggen voor de rijkere VWO’ers hoger dan voor de armere. Topsport? Dat is duur. Ik heb nooit op sport gezeten anders dan gym op de middelbare school. Hardlopen in het park was goedkoper, maar dat kon ik niet op mijn cv zetten. Muziekprestaties? Hebben mensen enig idee hoe duur een muziekschool is? Dat is voor een alleenstaande volledig afgekeurde moeder in de bijstand niet te betalen. Een stage of vrijwilligerswerk? Ik heb 15-20 uur per week gewerkt in de lokale supermarkt, en dat geld ging in het huishouden zitten en in extra’s zoals kleding voor mij. Maar dat is geen werk in de zorg, dus het mag op je cv maar zorgt er niet voor dat je binnenkomt. Mijn grootste hobby was in de bibliotheek lezen: dat was gratis en geestverrijkend.
    In mijn VWO klas had ik een aardige meid die een moeder had met een huisartsenpraktijk. Die heeft een aanbevelingsbrief gekregen van haar moeder: dat ze vrijwilligerswerk in de praktijk heeft gedaan, ondertekend door een andere arts zodat de naam niet opviel. Ze had geen dag gewerkt! Gelukkig werd ik ingeloot nadat ik decentraal was afgewezen. En ik kwam bij haar in de klas. Wat zij nu doet, geen idee. Ze begon achter te lopen in de studie, dus ik ben haar uit het oog verloren omdat ik nominaal door kon naar de master met behoorlijk goede cijfers. Ik heb gelukkig mijn kans gehad, maar ik baal er enorm van dat de selectie zo kortzichtig is. En dat niemand dat kennelijk inziet. Hoe maakt topsport je een betere dokter? Of een betere doorzetter? Het zegt vooral iets over het vermogen van de ouders om voor deze luxe te betalen. Tja…

  • Reacties zijn momenteel gesloten.