Waar komen studenten van de Erasmus Universiteit terecht? In deze rubriek vertellen afgestudeerden over hun loopbaan en over hun leven: wat hebben ze geleerd? Zo geven ze en passant wat tips over wat je wel en niet moet doen om zelf een carrière op te bouwen.

Ilse Stolwijk-Starrenburg (32)

Studie: Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen (2006) en master Media en Journalistiek (2008)

Huidige baan:
Doet tweeënhalve dag de organisatie en communicatie bij Power4People en Pluswerk, bureaus voor loopbaancoaching. Een paar uur per week werkt ze voor Business Club Leidsche Rijn als organisator en presentator.

Carrièreverloop: Werkte een blauwe maandag als projectmanager bij Mediaplanet. Daarna was ze communicatiemanager, een van de oprichters van Business Club Leidsche Rijn en poetste ze de Business Club van FC Utrecht op.
Een fietsongeluk maakte het onzeker of ze ooit nog volle dagen zou kunnen werken, maar sinds een jaar lukt dat weer. Met haar eigen bedrijf Bright Stars is Ilse in te huren voor organisatie, presentatie en communicatie, maar dat staat nu op een laag pitje.

Extra: Was in 2006 projectleider van de Eurekaweek en wist toen hoe haar droombaan eruitzag: het organiseren van een ‘Eurekaweek voor gevorderden’. Ook ontmoette ze op het eindfeest haar huidige man.

“Het was een takkeherrie. Ik stond in het fietstunneltje onder het Rijksmuseum, waar dj Maceo Plex draaide. Op dat moment realiseerde ik me: ik ben weer beter.
Ruim vier jaar ben ik ziek geweest, waardoor ik geen geluiden, muziek of rumoer kon verdragen. Dat betekende dat ik feestjes oversloeg; voor lezen had ik de concentratie niet en van een paar boodschappen doen was ik uitgeteld.”

Mijn hoofd op de stoep
“Dat kwam door een stom fietsongeluk. Ik fietste in Amsterdam toen een automobilist zijn portier opengooide, net toen ik langsreed. Met mijn hoofd viel ik op de stoep. In eerste instantie leek er niets aan de hand, maar in de weken na het ongeluk merkte ik dat ik mijn aandacht niet bij dingen kon houden, ik had hoofdpijn en ik was zó moe.”

Ilse Stolwijk-Starrenburg (2)

Luister naar je lichaam
“Op dat moment heb ik nooit gedacht dat ik járen nodig zou hebben om te revalideren. In die periode leek ik drie keer op de goede weg, maar prompt kreeg ik een terugval. Blijkbaar moest ik het nóg rustiger aan doen, ik wilde te snel. Toen leerde ik hoe belangrijk het is om naar je lichaam te luisteren. Anders word je geheid een keer teruggefloten.”

Juichend op kantoor
“Tijdens mijn ziekte bleef het lang onzeker of ik ooit nog hele dagen zou kunnen werken. Vorig voorjaar heb ik staan juichen toen ik mijn eerste werkdag van acht uur had gemaakt. Bekaf was ik, maar zó blij. Het voelde als een wonder toen ik afgelopen oktober als kersverse moeder weer volledig aan het werk ging.

“Toen ik thuis zat, merkte ik pas wat werk voor me betekent. Het geeft structuur, voldoening, sociale interactie, persoonlijke ontwikkeling. Kortom, door werk zit je lekker in je vel op verschillende manieren. Het is precies de filosofie van het bedrijf waar ik nu werk. We helpen mensen om (weer) het werk te vinden waarin ze lekker in hun vel zitten. Door mijn ervaring kan ik me goed inleven in mensen die na ziekte of een ongeval ander werk zoeken.”

Harde sales stond me tegen
“Luisteren naar je lichaam betekent ook luisteren naar je intuïtie. Je gevoel is vaak de beste richtingaanwijzer. Dat geldt ook voor het vinden van een baan. Na mijn studie ging ik werken bij Mediaplanner, een bureau voor contentmarketing. Ik voelde een spanning in mijn buik. Leuke spanning dacht ik toen, maar gaandeweg bleek de baan me niet te passen. Een van mijn taken was om mensen aan de telefoon iets te verkopen. Harde sales stond me tegen en na een paar maanden ben ik gestopt.

“Achteraf was ik te gretig in het vinden van werk, mijn gevoel heb ik verkeerd geïnterpreteerd. Studenten zou ik adviseren in zo’n situatie nog even verder te kijken. Afgestudeerden pakken snel interessante functies aan, terwijl die misschien niet zo goed passen bij hun vaardigheden en interesses. Het is prima om er gaandeweg achter te komen dat het niet de juiste keuze was, maar je ontwikkelt je sneller in een functie die je na aan het hart ligt.“

Eurekaweek voor gevorderden
“In die eerste baan ontdekte ik wel dat ik kan enthousiasmeren. Dat deed ik ook in mijn rol als projectleider van de Eurekaweek. Dat was gaaf. Als iemand me toen had gevraagd naar mijn droombaan, was mijn antwoord geweest: het organiseren van een ‘Eurekaweek voor gevorderden’. Precies dat doe ik nu een paar uur per week bij de Business Club Leidsche Rijn. Als organisator en presentator enthousiasmeer en verbind ik ondernemers. Zelfs de zakelijkste mannen in pak laat ik ontdooien!”