Salsadansers in spe gooien de heupen los

Zo'n honderd enthousiastelingen leren in het sportgebouw de basispassen van de Latijns-Amerikaanse dans.

Beeld: Jack Parker

Erasmus Dance Society organiseerde donderdagavond een zogeheten salsa-tryout. Tijdens een swingende introductiesessie kregen de tientallen aanwezigen in het sportgebouw op campus Woudestein een uur lang de kans de heupen los te gooien.

“Mambo, rumba, cumbia!”, dicteert dansdocent Marciano Raiman alsof zijn nieuwe leerlingen al jarenlange ervaring hebben. Vol enthousiasme neemt hij de voor hem zo bekende eerste stapjes door. “Salsa gaat om genieten, om passie. Dat probeer ik over te brengen”, vertelt Raiman in een zaaltje dat nogal aan de krappe kant is.

Marciano Raiman geeft tekst en uitleg. Beeld: Jack Parker

Sensueel

Sommigen kijken wat vertwijfeld om zich heen en bewegen al na een paar tellen uit de maat. “Kijk niet naar je voeten, maar naar je partner”, luidt Raiman’s commentaar. Andere aanwezigen zijn duidelijk gezegend met meer ritmegevoel. Zij pikken de danspasjes moeiteloos op.

Al snel wordt duidelijk waarom salsa bekendstaat als een sensuele dans. In koppeltjes mogen de kersverse dansers en danseressen laten zien wat ze kunnen. “Dames, laat de heren de leiding nemen”, zegt Raiman. Niet iedereen volgt dit advies op, waardoor sommige koppels stuntelig over de gymzaalvloer zwieren.

De blijdschap bij de deelnemers spat er vanaf. Beeld: Jack Parker

Glimlach

Door de swingende muziek verdwijnt de wat ongemakkelijke sfeer al gauw. Er verschijnt nu een glimlach op de gezichten van de leerlingen. Het zelfvertrouwen groeit. “In het begon vond ik het ongemakkelijk om mijn danspartner in de ogen te kijken. Maar op een gegeven moment was ik het gewend”, vertelt Sarah Fu (19, studente Fiscale Economie).

Een makkelijke les was het niet, vindt Steffi Montfrooij (19, studente Hogeschool Rotterdam). “Het met iemand samen dansen was lastig. We moesten vaak van partner wisselen, en iedereen danst anders.” Leo Sizaret (RSM-student) sluit zich daarbij aan. “Je moet elkaar begrijpen om de pasjes goed te coördineren. Dat valt niet mee.”

Inschrijven

Ben jij een salsadanser(es) in spe? Inschrijven bij EDS is mogelijk tot vrijdag 3 februari. De vereniging verzorgt naast salsalessen ook trainingen in stijldansen, kizomba en hiphop.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.