Één Rotterdamdag in de Eurekaweek is natuurlijk veel te weinig om alle schoonheid van de modernste stad van Nederland te kunnen laten zien. De hoogtepunten en de verschillende musea van de stad worden op die dag wel goed in beeld gebracht, maar Rotterdam is meer dan dat. De rasechte Rotterdammer houdt van gezelligheid: van cafeetjes en restaurantjes. Daarom hier vijf wat minder bekende, bijzondere Rotterdamse locaties, waar je zeker eens moet gaan kijken.

Tip 1: Mad Mick's Breakaway Café

Als er één café bijzonder is in Rotterdam, dan is het wel het Breakaway Café. Hier waan je je compleet in de Amerikaanse jaren 50. Motors als decoratie bij de drank in de bar, uit de muur hangende auto’s waar de dj-booth in is gebouwd en een Amerikaanse schoolbus omgetoverd tot keuken, je vindt het er allemaal. En dan heb ik het nog niet eens over de heerlijke (maar wel dure) cocktails en lekkere burgers die op de kaart staan. Op de bovenverdieping staan pooltafels, dus naast een hapje eten of een swingend dansje kun je ook goed terecht voor een rustig avondje poolen. Het is maar goed dat EUR-studenten er op donderdag met hun sportpas 25 procent korting kunnen krijgen!

 

Breakaway

Tip 2: Stalles

Ook bij Stalles moet je een keer zijn geweest. Dit café is een bijzondere combinatie van een bruine kroeg en een goede Italiaan. Op de kaart staan vele speciaalbieren die goed samengaan met de borrelhapjes die ze naast de pizza’s serveren. Het café leent zich dus uitermate goed voor een gezellig hapje eten, maar op de bovenverdieping kan ook goed gechilld worden. De muziek is vrij alternatief, maar doet niet af aan de sfeer. Zeker eens proberen!

Stalles 9

Tip 3: De Koekela

De Koekela zit uitsluitend in Rotterdam en hoort daarom ook zeker thuis in dit rijtje. Deze koffiebar is een begrip onder Rotterdammers die tijdens het shoppen even een warme opkikker kunnen gebruiken. Naast koffie zijn de verrukkelijke home-made taarten, brownies en muffins een genot voor de smaakpapillen. En dat weten er meer, want ook de taarten van het Erasmus Paviljoen en Dudok komen hiervandaan! En mocht je geen genoeg kunnen krijgen van de zoetigheid, dan kan je ook een stukje taart mee naar huis nemen.

koekela
Beeld door: Voyages etc...

Tip 4: Vessel 11

Een Engelse gastropub op het water, het kan in Rotterdam. Gezellige authentieke Engelse meubels doen je vergeten dat je in Rotterdam bent. Om het gevoel van een echte Londense pub compleet te maken, komt ook de huiskat je even bij binnenkomst om een aai vragen. Uiteraard zijn de fish and chips hier niet weg te denken, net zo min als een Engelse pint. Voor wie dus een Engelse ervaring wil opdoen, maar geen geld heeft om naar Londen te gaan, is Vessel 11 in de Wijnhaven een leuk alternatief.

Vessel 11
Vessel 11 in de Wijnhaven.

Tip 5: Bokaal

Waar je ook eens moet gaan kijken, is Bokaal op de Nieuwemarkt, een zijstraat van de Meent. Dit stadscafé hoort in dit rijtje thuis vanwege de bijzondere mengeling van jong en oud volk. Op de site staat vermeld: “We zijn er voor iedereen”, en dat is te zien aan de mensen die er komen. Jong en oud weten zich allebei op de deuntjes van de top-40 te vermaken. De studenten komen hier in een walhalla van bier: de drankkaart bestaat uit bijna niks anders. Maar ook de ouderen zijn hier op hun plek, door de kwalitatief goede lunch. Kortom, een leuke locatie voor de volgende vrijdagmiddagborrel.

Bokaal 5