Drie EUR-wetenschappers hebben een Rubiconbeurs ontvangen. Dankzij die beurs, uitgereikt door de NWO, kunnen ze twee jaar onderzoek doen in het buitenland.

Het gaat om Sanaz Sedaghat en Petros Kolovos van het Erasmus MC en Wim Pouw van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Epidemioloog Sedaghat gaat naar de Northwestern Feinberg School of Medicine. Daar gaat ze onderzoek doen naar hersenafwijkingen bij nierpatiënten en hoe veranderingen in nierfunctie gedurende jongvolwassenheid tot op latere leeftijd invloed hebben op de functie en structuur van het brein.

Eiwitcomplex en handgebaren

Celbioloog Kolovos gaat voor twee jaar naar de Universiteit van Kopenhagen voor onderzoek naar de moleculaire aspecten van kankerregulatie. Hij bekijkt een eiwitcomplex, met als doel de medicijnen die dat eiwitcomplex beïnvloeden een stap dichter bij de praktijk te brengen. Pouw, psycholoog bij de FSW, onderzoekt hoe handgebaren ruimtelijke denkprocessen ondersteunen. Aan de University of Connecticut gaat hij aan de hand van een serie experimenten bekijken hoe handen moeten bewegen om ruimtelijke problemen al bewegend op te lossen.

Met een Rubiconbeurs kunnen jonge, veelbelovende wetenschappers internationale onderzoekservaring opdoen. Van de 77 aanvragen werden er 21 gehonoreerd. Negen van hen gaan naar de Verenigde Staten, acht naar het Verenigd Koninkrijk.