Hoe jouw muzieksmaak je huidskleur verraadt

Witte mensen luisteren naar rock, zwarte mensen naar hiphop. Toch? Cultuursocioloog Julian Schaap legt in de Universiteit van Nederland uit hoe het komt dat we bepaalde genres met kleur associeren, hoe dat invloed heeft op onze muzieksmaak en doorwerkt in de maatschappij.

Cultuursocioloog Julian Schaap prikt in dit college voor de Universiteit van Nederland twee mythes over muziek door. Mythe 1: Muzieksmaak is een unieke persoonlijke voorkeur. Volgens Schaap is muzieksmaak veel afhankelijker van maatschappelijke kenmerken dan we zelf denken. Mythe 2: Muziek brengt mensen samen, en overstijgt ras of etniciteit. Ook dat klopt niet. Muziek brengt wel mensen samen, maar altijd in hun eigen groepjes.

Aan de hand van de geschiedenis van de rockmuziek en zijn onderzoek naar culturele voorkeuren en etniciteit geeft Schaap antwoord op de vraag hoe jouw muzieksmaak je huidskleur verraadt.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.