Niemand hoort alleen te zitten tijdens de feestdagen. Met die gedachte organiseerde het International Office woensdag voor de zesde keer de EURly Christmas Eve. Ruim tachtig studenten (met 32 verschillende nationaliteiten) genoten in Grand Café De Dijk van een volledig verzorgd driegangendiner. EM prikte een vorkje mee en vroeg aan vier studenten hoe zij de avond beleefden.

EURly Christmas Xiao

Xiao Su (24), China, Master in Management

“Ik zie mijn familie dit jaar niet tijdens de feestdagen, waarschijnlijk zie ik ze pas volgend jaar zomer weer, of anders pas in december. Ik mis ze best wel en daarom is het mooi dat ik het jaar hier met vrienden en andere studenten kan afsluiten. Het is goed dat er zo’n avond wordt georganiseerd, zo voelt het toch alsof je met elkaar bent. Mijn tentamens zijn ook net achter de rug, dus ik hoef nergens meer aan te denken. Hoe de mensen in Nederland Kerstmis vieren, komt heel erg overeen met hoe wij Chinees Nieuwjaar vieren. Met familie en gezelligheid. Dat spreekt mij wel aan.”

EURly Christmas Silvia

Silvia Naumova (21), Bulgarije, minor Rechten

“Deze avond is voor mij niet alleen de afsluiting van het jaar, maar ook de afsluiting van mijn tijd in Rotterdam. Ik heb vier maanden hier gestudeerd en ga dadelijk al terug naar Bulgarije. Of ik het leuk vind om mijn familie weer te zien met Kerstmis? Nou, eigenlijk niet. Ik wil helemaal niet terug. Mijn vader belde deze week en hij werd heel boos toen ik zei dat ik liever in Rotterdam wilde blijven. De mensen zijn hier veel vriendelijker en toleranter dan bij ons thuis. Ik zit hier vanavond met mensen van over de hele wereld aan tafel, dat zou in Bulgarije nooit gebeuren. Het is echt jammer dat ik wegga, maar het is mooi dat de laatste avond zo loopt.”

EURly Christmas Jek

Jekaterina Kuznecova (22), Letland, derde jaar bachelor IBA

“Met dit diner zet ik een dikke punt achter mijn jaar, het is een mooie afsluiting. Gezellige mensen, lekker eten, had niet beter gekund. 2016 was voor mij af en toe net een achtbaan, maar ik ben blij dat alles goed is gekomen. Ik vertrek nog voor de kerst naar mijn familie in Letland. Daar vier ik Kerstmis, daarna ga ik door naar Finland voor een korte vakantie en dan kom ik weer terug naar Rotterdam. Ik vergelijk deze stad met bier drinken: de eerste paar keer is het niks, maar het wordt steeds lekkerder. Rotterdam voelt nu dan ook echt als mijn stad.”

EURly Christmas Sara
Klara (l) en Sara

Sara Hannani (25), Iran, bachelor Psychologie

“Vorig jaar was ik er ook bij tijdens deze avond en toen vond ik het zo leuk, dat ik dit jaar mijn vriendin Klara heb overgehaald om ook mee te gaan. Ik zie mijn familie niet tijdens de feestdagen, dat is te ver weg. Wij vieren dan wel geen Kerstmis, maar het is toch niet fijn om in deze tijd van het jaar alleen te zitten. Daarom ben ik ook zo blij met dit diner, omdat ik nu niet meer het gevoel heb dat ik alleen ben met Kerst. Je bent hier met internationale studenten onder elkaar en dan krijg je toch een soort van familiegevoel.”