Drie nationale instituten: tulpen, klompen en mekkeren over de inhoud van je kerstpakket. Toch mogen EUR-medewerkers zich in hun handjes knijpen met het pakket van dit jaar, want het is niet op alle universiteiten zo luxe als hier. Dat en meer blijkt uit de eerste editie van de De Universitaire Kerstpakketten Top 8 van EM, gerecenseerd door de universiteitsbladen in Nederland.

8. Niks in Nijmegen

Kerstpakketten Radboud

Bij de Radboud Universiteit hebben ze het zwaar, vertelt universiteitsblad Vox: “Kerstpakketten zijn voor medewerkers van de Radboud Universiteit iets uit een ver verleden. In 2012 was het crisis en het universiteitsbestuur greep dat moment aan om een einde te maken aan de dozen vol chocola, wijn en ragout. Scheelde toch mooi 275.000 euro. Liever daarop bezuinigen dan op onderwijs en onderzoek, zo luidde de rechtvaardiging toen.”

“Dit jaar laaide de discussie over het kerstpakket weer op dankzij een opinie van hoogleraar René ten Bos in het Financieele Dagblad. Met lichte spot, maar toch gemeend schreef hij: ‘Hoe dom is het om dit af te schaffen? Rust aan het arbeidsfront is ermee gediend. Nee, de wereldvrede zelfs. Ik gun alle volkeren in de wereld een kerstpakket.’ Het college van bestuur is het niet met Ten Bos eens en ziet niks in een herinvoering.”

7. Matige creativiteit in Maastricht

Maastricht

Maastricht eindigt ook niet hoog in onze kerstpakketten top-8: “Vijftig euro aan VVV-cadeaubonnen en een dankbrief (“we willen u hartelijk danken voor uw inzet”), dat ligt er rond kerst in de brievenbus van de medewerkers van de Universiteit Maastricht”, observeert Observant. “Net als vorig jaar, het jaar daarvoor, daarvoor en waarschijnlijk ook daarvoor.”

6. Verantwoord op de Vrije Universiteit

Kerstbon VU

De Vrije Universiteit in Amsterdam houdt het verantwoord, analyseert Ad Valvas:  “Altijd dat gezeur over de inhoud van het kerstpakket. De VU ontneemt haar werknemers al jaren die kans door gewoon een geschenkbon op te sturen. Mogen mensen lekker zelf op een speciale website kiezen wat ze leuk vinden. Al blijft deze universiteit het braafste jongetje van de klas.”

“Er valt een sportbon van het eigen VU-sportcentrum te kiezen of een donatie aan geselecteerde goede doelen. En er is ook een selectie aan boeken gemaakt, van Jamie Oliver tot voedselwetenschapper Martijn Katan. Want stel je voor dat je met kerst graag ‘Fifty Shades of Grey’ wil lezen. Wie toch voor het ouderwetse kerstpakketgevoel gaat, selecteert het pakket van de Wereldwinkel. Met onder meer een juten tas met hennamotief, een pak appelsap en een Thais wokpakket.”

5. Uitzoeken in Utrecht

Utrecht

In Utrecht is er een kerstmarkt met nepvaluta waar DUB op bezoek ging. “Het kerstpakket van de medewerkers van de bètafaculteit en de ambtenaren van de bestuursdienst van de Universiteit Utrecht mocht je zelf samenstellen. In de kantine werden de medewerkers welkom geheten door een heraut. Je kreeg een zakje met 16 dukaten (met een waarde van 2,50 per dukaat) en dan kon je gaan shoppen. Zachte sloffen, ovenschalen, boeken, duurzame wijn, biologische olijfolie, een bierpakket, heuse UU-kledingstukken, Keniaanse sieraden of gewoon wat dukaten voor het goede doel. Geen zin om je te begeven op deze opgeklopte kerstmarkt? Dat kon, maar dan zul je je digitaal samengestelde kerstpakket pas in februari ontvangen.”

4. Een tafeltje in Tilburg

kerstpakket Tilburg (3)
Het krukje en de rest van de inhoud van het Tilburgse kerstpakket.

In Tilburg houden ze van bijzondere combinaties, beoordeelt Univers. “’Wat zullen we vanavond eens eten, schat? Toch maar eens die pasta uit het pakje, de saus uit blik ennuh de basilicum en papaya (?!?) die we in de kruikenzeikersfles hebben gepropt? Moet toch een keertje op hè?’ Maar ho ho ho, wacht ‘ns even, niet te cynisch: de surprise zit hem in de box, want van Dutch Design, te gebruiken als opbergmeubel, tafeltje of stoeltje!”

3. Traditioneel op de TU Eindhoven

kerstpakket-TUe-3

De TU Eindhoven kiest volgens Cursor voor traditioneel: “Niet alleen vierde de TU/e in april haar zestigjarig bestaan, ook gedurende de rest van het jaar knoopte de uni (wéér – what else?) het ene na het andere succes aan elkaar, aldus collegevoorzitter Jan Mengelers in zijn eindejaarsdankwoord. Daar moet extra op gedronken worden (hi-ha-ho) en dus telt het kerstpakket dit jaar niet twee, maar drie flesjes: een rood-wit koppeltje van Portugese komaf én een schuimende Crémant de Bourgogne om de toenemende werkdruk weg te drinken de lustrumfeestvreugde tot het bittere eind vast te houden. Daar kunnen we heel deftig over doen, maar persoonlijk vinden we de TU/e-wijntjes doorgaans wat vlak van smaak. Wij kijken er dan ook vooral naar uit om de jaarlijkse giftcard van de Bijenkorf stuk te slaan op iets wat we ongetwijfeld ontzettend níet nodig hadden, maar wat dan toch even zo fijn verwennerig (en gratis) voelt. Oh ja, die kurken ’60 years’-onderzetters: tja.”

2. De wereld aan keuze in Wageningen

kerstbon WUR

En Wageningers hebben zoveel keus dat niemand kan klagen: “Een compleet servies of toch maar een multifunctionele usb-lader”, tekent Resource op. “En omdat dit Wageningen is, kun je ook kiezen uit een verrekijker of een keramieken (!) vogelhuis. Een greep uit de tientallen kerstcadeautjes waaruit WUR-medewerkers kunnen kiezen. Makkelijk voor de bedenker van het kerstpakket: zo heb je de minste kans geklaag te moeten aanhoren. Aan de binnenkant van de cadeaubon is een mooie boodschap terug te vinden. Vraag me wel af hoeveel mensen die echt daadwerkelijk lezen. Zelf ben ik halverwege afgehaakt. Om het echte kerstgevoel te krijgen, kun je je budget ook opmaken aan een goed doel. Of een Donald Duck-abonnement dat recht geeft op elf strips. Ben je toe aan een nieuwe tas of rugzak? Ook daar is in voorzien.”

1. Klassieke eenvoud aan de Erasmus

We zijn als EM licht bevooroordeeld, maar het beste kerstpakket is natuurlijk van de EUR: “Het kerstpakket zit dit jaar in een stevige doos met een handig handvat, dat overigens wel pijn gaat doen als je er half Rotterdam mee doorkruist. Net als vorig jaar, alleen toen kwam je er thuis achter dat je in de doos een rolkoffertje had meegesjouwd. Dit jaar niet: de inhoud is klassiek, grijs (letterlijk) en degelijk. Maar geen klachten, want wij houden wel van een traditionele kerst. De cashewnootjes, chocola en toastjes ontbreken niet, er is een flesje wijn en ook het verplichte nonfoodproduct is aanwezig: een hamamdoek. Een belangrijk pluspunt: geen varkensvlees dit jaar. Nog een plusje: lokale producten zoals maasstroompjeskoek en Rotterdamse zeemansboter. En de Tony Chocolonely is al op.“